fbpx
 

Япония и Париж се включват във войната срещу Airbnb

След като различни общини в Испания и Холандия решиха да въведат рестрикции срещу онлайн платформата за предотстъпване на жилища Airbnb, това планират да направят още Япония и френската столица Париж. Властите в страната на изгряващото слънце приеха закон, според който собствениците на домове, отдавани чрез платформата, трябва да се регистрират според хотелските правила. Така оферираните домове  задължително трябва да имат авариен изход и да са достигнали подходящо ниво на противопожарна безопасност.

По този начин 80 на сто от апартаментите, отдавани от платформата сега остават извън закона. И туристите в Япония ще могат да наемат едва 13 800 жилища, докато само преди месец на пазара оперираха 62 000. Освен това е въведено ограничение, според което домакините ще могат да отдават собствеността си за максимум 180 дни в годината.

Френската столица Париж също въвежда ограничения срещу работата на платформата. Властите там въведоха лимит на отдаването на жилищата под наем до 120 дни годишно. Освен това те съдят Airbnb, тъй като 42 000 от предлаганите от платформата жилища в Париж са нерегистрирани пред властите. И съответно не плащат данъци и такси.

Парижките власти настояват тези 42 000 жилища да бъдат премахнати от платформата. Освен това те са глобили Airbnb между 1200  и  6200 долара за всеки дом без данъчен номер, предлаган за наем. През януари на компанията й се наложи да заличи 3000 жилища от платформата си за Сан Франциско. Това са половината от домовете, които бяха предлагани в американския град, а причините бяха подобни закони.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.