fbpx
 

Три фестивала за джаз маниаците в София, Велико Търново и Бургас

Джаз маниаците в България ще имат трудната задача тези дни да кръстостват страната, за да се насладят на любими изпълнители. От 6-ти до 8-ми във Велико Търново ще се проведе десетия Диски джаз фест. Публиката напълно безплатно ще може да слуша испанския Стефан Горанов квартет, чиито изпълнения са вдъхновени от вдъхновен от Рей Бредбъри, както и неравноделните ритми на български фолклор вплетени в джаз тематиката.

Откриването е на 6-ти от 19.30 часа с българските Royal Dixie Band  и Димитър Льолев – Родопчии и III Tone от Франция. На 7-ми публиката ще запалят Борислав Петров с Jazzanitza и Военен биг бенд и приятели. Последната вечер е в ръцете на Румен Халачев квартет от България и Стефан Горанов квартет – Испания. Всяка вечер от 23 часа е началото на джемсешън. Всички концерти са безплатни.

От 7 до 9-ти София също ще е в ритъма на джаза с фестивала A to J Jazz, който ще се проведе в Южния парк между музея „Земята и хората“ и басейна Спартак. Входът отново е свободен. В първата вечер можете да чуете Бенда на Националната музикална акадеция с лидер Михаил Йосифов,Mastretta,RomaNeno и Dirty Loops.

През втората вечер на фестивала меломаните ще имат шанса да се насладят на младата банда FunkXpres, Ангел Ковачев подкрепен от An’Faithful Band, Jazzanitza и носителят на Грами Робърт Гласпър. На 9- ти в програмата са включени формацията Увира/Бруно/Хафизи, Дороти Такев, Лукас Оравец квартет и Крисчън Макбрайд с най-новата си формация. След всеки фестивален ден можете дас е включите и в допълнителния купон на Хавана клуб джем сешън.

По време на фестивала е помислено и за най-малките, които ще получат първите си джазови познания и впечатления  с A to Jazz Kids. На 8-ми юли от 10.30 часа започва интерактивния концерт за деца Приказки за джаза. Час по-късно малчуганите могат да вземат участие в музикални игри. А от 12.30 са уроците по музика и танци. Меломаните в Бургаc също могат да се насладят на свободата на музиката, благодарение на първата част от Джаз в Бургас между 7-ми и 9-ти юли. Тези концерти обаче са платени.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.