fbpx
 

Джаз завладява Стара Загора

От 5-ти до 10-ти юни Стара Загора ще живее под ритъма на джаза. Тогава за 6-ти пореден път ще се проведе тематичния фестивал в града под липите. Тази година той ще премине под надслов „Големите звезди и големите оркестри“. Така ще бъдат почетени 100-те години от рождението на Ела Фицджералд, Тельониъс Монк и Дизи Гилесри, както и век от осъществяване на първия аудиозапис с джаз от The Orirginal Dixieland “Jazz” Band.

Събитията от фестивала са с безплатен вход, така че до музикалните прояви да може да се наслади всеки любител на джаза. Да запалят най-малките по магията на свободната музика ще опитат на 5,6 и 7-ми юни Венцислав Благоев /тромпет и водещ/, Надежда Димитрова /вокал/, Станислав Абаджиев /пиано/, Димитър Благоев /китара/, Михаил Иванов /контрабас/ и Стоил Иванов /барабани/. Джазът за деца ще  започва в 11 часа във всеки от дните в парк „Пети октомври“.  Всеки от дните по радио Стара Загора от 19 часа пък ще има предавания посветени на джаза.

Основната програма на фестивала е през следващите три дни в Античния форум. Официалният старт е на 8-ми юни от 18:30 часа с диксиленд шефствие по централните улици на Стара Загора. Откриването е от 19:30 часа, а първите изпълнители са Биг Бенд Русе с диригент Димчо Рубчев и солисти Хилда Казасян и Христо Йоцов. От 21:45 публиката ще завладеят Zara Dixiland All Stars. В състава влизат проф. Владимир Радулов /пиано и вокал/, Венцислав Благоев /корнет/, Румен Халачев /сопран саксофон/, Георги Донев /тромбон/, Цветомир Цанков /вокал и банджо/, Димитър Благоев /банджо/, Красимир Стефанов /туба/и Емил Костурков /барабани/.

Вечерта на 9-ти юни ще бъде открита с изпълнения на Monk&Dizzy Tribute Band от 19:30 часа. В състава на бандата влизат Шибил Бенев /пиано и китара/, Петър Момчев /саксофон/, Венцислав Благоев /тромпет/, Владислав Минчев /тромбон/, Димитър Благоев /китара/ и Михаил Иванов /контрабас/. Вторият концерт за вечерта е  на Военен биг бенд Стара Загора и започва от 20:45 часа. Бендът ще дирижира кап. Цветомир Василев. Солисти са Крейг Бейли от САЩ на саксофона, както и Марина Господинова, Цветомир Цанков, Милица Гладнишка, Петър Салчев, Венцислав Благоев, Теодор Петков. Репертоарът на бенда ще почете големите Рей Чарлз и Ела Фицджералд.

Последният ден от фестивала ще открият Конрад Хъруиг от САЩ и Анди Скофийлд от Великобритания заеедно с Festival All Stars Big Band. Ще можете да чуете вируозните саксофонисти   Димитър Льолев, Арнау Гарофе от Испания, Пeтър Момчев и Атанас Хаджиев. Но тромпетите ще са Гаджалов, Мартин Ташев, Георги Стойков, Росен Захариев и  Венцислав Благоев. Цугтромбоните ще владеят Георги Корназов , Велислав Стоянов, Владислав Мичев и Димитър Стоев.  На китарата ще е Шибил Бенев, на баса Георги Дончев , а на барабаните  Атанас Попов. Фестивала ще закрият Биг бенда на Сръбското радио и телевизия от Белград с диригент Иван Илич.  Вечерите на 8, 9 и 10 юни ще завършват с джем сешън и коктейл в „Музикато“ с начален час 22:30.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.