fbpx
 

Ставаш хаджия за ден с круиза „Три континентна“ на компанията Celestyal

Да станеш хаджия или с други думи да се поклониш на гроба Господен в Ерусалим в древността е била една от най-големите почести за религиозните християни. Още повече, че пътуването до Светите земи били дълго, изпълнено с много опасности и не на последно място – скъпо, тъй като продължавало с месеци през чужди и непознати земи и водило до много разходи за храна и подслон. Днес мечтата на мнозина да видят с очите си мястото, на което Исус Христос приема греховете от цялото човечество върху гърба си е изключително достъпна. Само за ден можете да станете хаджия с круиза „Три континентана круизната компания Celestyal.

celestyal crystalКакто неведнъж сме разказвали това се превърна в нашата любима компания за пътешествия по море и сме убедени, че има защо да е номер 1 и в избора на клиентите за Средиземноморието. Неслучайно и вече сме преживели две подобни приключения и с нетърпение чакаме новите маршрути на компанията. Повече за нашите воаяжи можете да научите тук , тук  и тук. 

Но да се върнем към круиза „Три континента“. Както ясно показва и името му с маршрута можете само за седмица да посетите три различни континента – Европа, Азия и Африка, да се поклоните на Божи гроб, да се снимате пред единственото древно чудо запазено до днес – египетските пирамиди, да посетите древните Ефес край Кушадасъ, Турция и Курион край Лимасол, Кипър, да си представите рицарските времена на гръцкия остров Родос и да се изкачите до Акропола. Още повече, че от тази есен по седемдневния маршрут ще вози туристи най-модерният кораб в попълнениято на компанията Celestyal Journey, за който повече можете да научите тук. Безспорно една от най-интересните екскурзии, поне за християните, е тази до Витлеем и Ерусалим – рожденото място и това на саможертвата на Христос.

Църквата „Рождество Христово“, която е издигната върху мястото, на което Богородица е дала живот на Спасителя, е първата забележителност на Палестинската автономия в списъка на ЮНЕСКО за атракции, част от световното културно наследство. Смята се, че пещерата, върху която днес се издига храмът е мястото на самото раждане и на поклонението на трите влъхви дошли да приветстват небесния цар. Първата базилика е изградена на мястото през 339 г. от майката на римския император Константин – Елена. Настоящата, която посещават поклонниците от Celestyal е издигната през 6-ти век от император Юстиниан. Всъщност църквата е една от най-старите, които са действащи и в момента в света. По време на персийското нашествие църквата е пощаденал Според легендата при по-късно нападение от страна на сарацинците от 44-те колони на храма излезли рояци с пчели, които прогонили нашествениците.

Главният вход на църквата „Рождество Христово“ постепенно се снишава и стеснява, за да се предпази от нашественици. И за да накара поклонниците да се смирят пред рожденното място на Исус. Преди да слезете обаче задължително се помолете пред чудотворната икона на Богородица с младенеца, на която Божията майка е изрисувана с лека загадъчна усмивка, подобна на тази, която след векове ще изрисува Леонардо в прочутата си картина на Мона Лиза. Слизайки долу се поклонявате и на четиринадесетолъчна сребърна звезда, която отбелязва точното място на раждането на Исус. В средата на звездата има дупка, през която можете да докоснете точното място на рождението.

Пътешествието на круизните приключенци продължава към Ерусалим и Божи гроб, като част от преживяването е да извървите пътя към Голгота и да научите повече за страданията на Исус. Първоначалният храм на гроба господен е издигнат от император Константин през 336 г., малко след като майка му Елена намира Христовия кръст. Той обаче е разрушен от персите и е издигнат наново от император Ираклий през 629 г. Така възстановен храмът просъществувал до 746 г., когато при силно земетресение сериозно пострадал, но през 800 г. патриарх Тома с помощта на император Карл Велики отново възстановил храма. След редица исторически перипетии от 12-ти век храмът се поддържа с помощта на християните от цял свят и правителството на Йордания.

Ключът за църквата на Божи гроб се държи от едно мюсюлманско семейство от 637 г. насам. Вярва се, че тежащият около 250 грама 30 сантиметров ключ, който се използва днес, е направен преди повече от 800 години. При пристъпване в храма първо виждате Камъкът на помазанието, на който Богородица измила тялото на Спасителя и го намазала с благовонни масла преди да бъде погребан. В близост до него е хълмът Голгота, на който е разпнат Христо. Макар и днес част от храмовия комплекс в евангелските времена той бил извън пределите на Йерусалим. Според легендата на Божи гроб е заровен и черепът на първият човек Адам, който според преданието бил открит, когато Исус издъхва на кръста, а при последния му дъх се разцепва земята.

Под големия сив купол на Храма на Божи Гроб, в средата на кръглата ротонда се извисява пещерата на Гроба Господен, превърната в мраморен параклис – Кувуклия. Христова гробница е с дължина 2 метра и ширина метър и половина и в не може да се докоснете до каменното легло, върху което три дни е лежало тялото на Спасителя. Именно тук се случва и чудото на благодатния огън на всеки Великден. В ниши са разположени параклиси (предели), принадлежащи на различни конфесии, на местата, свързани с последните часове от живота на Спасителя, сред които са: тъмницата, в която държали Христос, докато приготвяли екзекуцията, на мястото, където войниците хвърляли жребий за Христовите одежди, на което са му сложили трънения венец със запазена част от колоната, към която бил вързан Христос и бичуван, параклис на стотника Лонгин, пронизал с копието си мъртвото тяло на Христос на Кръста, мястото на явяването на Христос на св. Мария Магдалина. В подземие е разположен арменски храм от 12 век , посветен на св. царица Елена, която започнала разкопки на това място. А още 22 железни стъпала надолу водят към най-ниската точка в храма на Божи Гроб, където тя открива Кръста Господен. За съжаление има и българска следа – издълбан надпис върху дървената порта на Божи гроб, известяваща, че мястото е посетено от някой си Петко от Копривщица. 

Естествено част от екскурзията за круизните пътешественици е още разходка из уличките на Стария град, посещение на Стената на плача и така нататък. И това е само един от 7-те дни, които можете да изживеете по време на маршрута „Три континента“. Сред плюсовете му освен доброто обслужване и чудната храна, коктейли и шоу програма на борда на кораба е и че се провежда през есента и зимата, така че не страдате от твърде високи температури, а е чудесно време за събиране на тен. По това време на годината тълпите с туристи по тези твърде посещавани места не са много големи, което ви дава възможност да ги разгледате и да им се насладите пълноценно. 

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.