fbpx
 

Йордания – любов от втори поглед

Йордания е сред онези страни, които не те грабват в първата минута, когато ги видиш. Липсата на всякаква зеленина и суровия пейзаж, които се виждат през люка на самолета, като че ли те карат да се питаш какво търсиш точно в тази арабска държава, вместо на някой приказен остров например. С всяка изминала минута обаче се влюбваш в дивите пейзажи на пустинята, в които цветовете се сменят и преливат като в пъстър калейдоскоп – от бяло, до охра, сиво, оранжево и ярко червено, в коралите и цветните риби под водите на Червено море в залива на Акаба, в усещането да се летиш, носейки се безплътен върху бистрото и солено Мъртво море, във внушителните руини на римския град Джераш, в топлината на усмивката на бедуините, във вкусната храна и мозайките на Мадаба. Любов, различна от горещото тинейджърско привличане, горящо като буен огън и повече приличаща на късната, зряла и осъзната любов, когато знаеш какво търсиш и разбираш кога си го намерил.

Въпреки че е разположен на брега на Червено море и е единственият излаз на Йордания на него, Акаба със сигурност не е типичен морски курорт, какъвто си представяте. Ивицата край брега е буквално подарена на Йордания от съседна Саудитска Арабия, която няма интерес към развитие на международен туризъм или нужда от морските транспортни връзки. В резултат на това Йордания се сдобива с едно от най-големите си богатства – пъстрите корали и червени риби, които привличат гости от цял свят. Част от ивицата в Акаба е частна, защото е продадена на инвеститори. Едни са избрали да построят най-луксозните петзвездни хотели, а други – да запазят късче от брега за излаз на частните си вили, до които няма достъп. Научили са си урока по трудния начин и новите плажни ивици, които в момента се развиват край Акаба вече са дадени на концесия, така че да си останат държавна собственост.

Туристите, които не са избрали някой от петзвездните хотели със собствена ивица, могат да плажуват или на градския плаж, което никак не е препоръчително предвид, че дами там няма и в никакъв случай няма да се чувстват комфортно. Или да платят достъп до частен плаж от порядъка на 20 долара, които включват трансферт до плажовете извън брега, ползване на шезлонги и чадър край морето, на няколко басейна и съответната инфраструктура, както и едно питие. Като теглиш чертата това дори излиза по-изгодно от хотел със собствен плаж, особено ако си на обиколна екскурзия, а не на почивка. Офертата си заслужава, защото само на два метра от брега, ще можете да видите богатството на Червено море в краката си – корали и цветни риби. Както и да се насладите на гледка към 4 държави – самата Йордания, израелският курорт Ейлат, който се намира само на 9 километра от Акаба, на ивиците на Египет и на Саудитска Арабия. И всичко това буквално на един хвърлей разстояние от двете страни на залива.

Безспорно Акаба е приятно място за морска ваканция, но това, за което наистина си струва да посетите в Йордания са пустинята, Петра, мозайките и Джераш. Най-изгодна излиза да видите всичко с обиколната екскурзия Йордания от А до Я на туроператора Абакс, която се предлага на пазара от стотици туристически агенти. При нея всички турове и емоции като джип сафари в пустиня или дълги часове в Петра са включени в цената и можете да си направите сметката. Имайте предвид, че йорданския динар към момента е 2,5 пъти по-скъп от родния лев, така че направете сметките и ще видите, че наистина това е най-добрата опция. Няма да ви препоръчваме през коя фирма да си я купите, но пък ви гарантираме добрата организация от полета през настаняването и екскурзиите до обратния път към дома.

Йордания не е голяма и най-дългият ви преход с автобус на ден е около 3 часа, които по никакъв начин не се усещат. След Акаба се отправят към една от най-големите изненади в пътуването – пустинята Вади Рум. Богатството на езика не ми стига да ви опиша необятните пясъчни дюни, преливащи цветове, различни във всеки час от денонощието, удоволствието да посрещнеш изгрева и да изпратиш залеза, да се събудиш в лагер, заобиколен от тишината на пустинята, без да ти липсват удобствата на цивилизацията, да вдигнеш адреналина с джип сафари и да опиташ готвени мръвки със зеленчуци, печени с часове под изгарящия пясък на пустинята. Ясно е защо след Лорънс Арабски и всички участници в групата ни се влюбихме във Вади Рум. Ето, тази емоция, ви я гарантираме.

Петра. Каквото и да кажеш за едно от новите седем чудеса, построено от набатийците насред пустинята едва ли ще ви подготви за това, което предстои да се разкрие пред очите ви. Всички гробници, носещи най-различни имена, трудно можете да обходите за един ден. Ние лично се опитахме, но след 22 навъртяни километра и дълго изкачване до Манастира, което препоръчваме от сърце, но само на най-подготвените физически, пак не успяхме да видим всичко.

Добрата новина е, че можете да избирате – да се придвижите с гид по по-лесния маршрут, който обаче ще ви предложи достатъчно от Петра или да трамбовате 7 часа като нас, за да грабите с пълни шепи. Резултат беше наранени крака с нови пришки, но пък наистина си заслужаваше. Всъщност това е и единствената програма на българския пазар, която ви дава възможност да прекарате над 7 часа в Розовия град, както наричат още Петра, заради цвета на скалите и пясъка. В цената е и стойността на входния билет от 50 динара или около 130 лева, както и гид, който по принцип се заплаща отделно. Да не говорим, че хотелът по програмата ни бе на самия вход на Петра, което позволи всеки да остане в града според силите и желанието си, а връщането бе повече от лесно.

Една от спирките в пътуването е мястото в планината Небо, от което Моисей е погледнал Обетованата земя, като е знаел, че няма да стигне до нея, за да могат в обещания им земен рай да влязат само хора, които са родени свободни. Всъщност думата „небо“ ( с ударение на о) означава високо място, досущ както и на български. Това, съчетано с шарките на местните тъкани килими, които като че ли са правени в Чипровци, определено ни накара да се замислим дали светът се е превърнал в глобално село наскоро или винаги си е бил такъв.

В Мадаба освен приятните улички за разходка, купуване на сувенири, ядки, фурми и местни вкусотии, ще се научите как се редят мозайки и ще видите древна карта на Светите земи от 6-ти век, известна основно с гледната точка, от която са наредени цветните камъчета. Е, и с факта, че е най-древната карта на Близкия изток и Светите земи, достигнала до нас. В православната църква „Свети Георги“, на чиито под се намира мозайката, ще видите и редки православни икони, на които имената на светците са написани на арабски.

В столицата Аман освен богатство от римски останки, театри и храмове, можете да посетите стара омеядска джамия или пък „Рейнбоу стрийт“ – или улица в старата част, предпочитана за разходка от местни и гости на йорданската столица, в която има много арт заведения и ресторанти. Наблизо е и пазарът с типичните за арабския свят шум и пъстрота. Новото лице на Аман можете да видите в модерния квартал „Булевардът“ – пешеходна улица, в който наред с европейски магазини и ресторанти има и заведения, предлагащи традиционна арабска храна.

Един от най-запазените римски градове в света също се намира в Йордания. Джераш с неговите храмове, театри и съхранени павирани улици, като че ли ви връща векове назад в други времена. Замъкът Аджлун пък ще ви разкрие друг период от историята – времето на битките между кръстоносците и армията на Саладин. Сред другите черешки в пътуването е задължителен плаж на Мъртво море. Усещането да сте в безтегловност е уникално, а бистрите води и солните пейзажи добавят допълнителна екзотика в преживяването. Със сигурност е една от емоциите, които също ще запомните завинаги. И неусетно, многоликият Йордан така ще е влязъл под кожата ви, че по пътя към летището за София или Варна, ще планирате ново пътуване до магическата пустиня или розовата Петра. Защо не с чартъра, който тръгва на 28-ми ноември?

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.