fbpx
 

Откриват център на калофеската дантела

Център на калоферската дантела с постоянна експозиция към него откриват днес в подбалканския град. Сградата, в която той се намира е част от мемориалния комплекс „Христо Ботев“.  В нея ще се помещава и кръжока по калоферска дантела. На 15-ти август градът тази година чества и празникът на красивата бродерия.

Kalofer

Историята на везмото в Калофер датира от повече от 100 години. Традиционният занаят се развива на базата на брюкселската дантела, като в града дори се отваря училище с двугодишен курс на обучение в тънкостите на занаята за дамите. По време на празника можете да се опитате да откраднете и тънкостите на плетенето на калоферска дантела от изкустните местни майсторки.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.