fbpx
 

Мъжко хоро се извива в ледените води на Тунджа

Казват, че народ, чиито мъже танцуват голи в ледените води, а жените му ходят по огъня, няма как да загине. За поредна година десетки мъже от Калофер ще покажат, че българските традиции са живи и ще влязат в ледените води на река Тунджа, за да изиграят своето мъжко хоро. В миналото с ритуала се целяло да се вземе страха на жителите на околните села, но сега танцът на Йордановден или Богоявление се прави за здраве и берекет през годината.

На Богоявление божият син Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан. В цялата страна на този ден божият кръст се хвърля от местния свещенник в най-близкия водоем – река, езеро или море, а според поверието, който го извади от ледените води ще е здрав и закрилян от Господ през цялата година. В Калофер обаче ритуалът включва и мъжки танц в често замръзналите води на река Тунджа. А който се включи в хорото няма да се разболява през цялата година, твърди поверието. Затова и често в танца участват не само големи и силни мъже, а и малки момчета.

За поредна година на 6-ти януари първо в реката ще влязат местните мъже от Калофер, а след това ще могат да се включат и ентусиасти с народни носии и български знамена от цялата страна. За да се справят със студа и ледените води повечето от тях загряват предварително с домашна ракия или вино. Количеството алкохол, което подгрява страстите обаче не бива да е голямо, разказват местните. Ритуалът е един от българските кандидати за вписване в световния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.