fbpx
 

Кападокия през есента

Кападокия, с неземния си пейзаж, вероятно е в „списъка с посещения“ на всички туристи, отправили се към Турция. Уникални скални образувания, великолепни подземни градове с десетки метри тунели, къщи, изсечени в скалите, църкви, манастири, уникални преживявания на поет с балон и фантастични пещерни хотели правят региона неустоим. Когато настъпят есенните месеци, средните температури стават по-поносими и Кападокия започва да посреща своите посетители по най-добрия  начин. Съставихме списък с „задължителни дейности“ в Кападокия, където можете да се насладите на прохладата и свежестта на есента.

Полет с балон

Възможните дейности в Кападокия винаги включват полет в цветен балон с горещ въздух в небето. Балоните, които излитат рано сутрин за обиколка във въздуха, ви позволяват да видите световноизвестните приказни комини с погледа на птиците. Тази обиколка в небето предлага красива възможност за тези, които обичат да правят снимки и видеоклипове, докато се реят в небесата. Препоръчваме ви да си резервирате предварително балон, за да сте сигурни, че ще осъществите мечтата си. Не по-малко красиво е да наблюдавате реещите се цветни балони и от земята, дакота пиете ранно кафе или чай.

Приказните комини през Есента

Приказните комини, формирани в продължение на хиляди години, са първото нещо, което идва на ум, когато разглеждаме Кападокия. В продължение на милиони години дъждът и вятърът са оформяли меките слоеве, образувани от лава и пепел, изригнали от няколко вулкана, като Ерджиес, Хасандаа и Гюллюдаа, които образуват днешните приказни комини. Въпреки че този регион е зашеметяващ през цялата година, най- доброто време да посетите и да се насладите на този перфектен пейзаж са месеците септемнри и октомври, както заради поносимите температури, така и заради специфичната премяна на сезона. Докато Кападокия навлиза в прегръдката на есента, мекото време ще направи вашето пътуване незабравимо се.

Музей на открито

Музеят на открито Гьореме, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1985 г., е една от най-важните атракции в региона. Гьореме е забележителен със своите раннохристиянски манастири и църкви, изсечени в скалите и украсени със стенописи от първите християни, населянали тези земи.

Удивителните подземни градове

Подземните градове от 7-8 век преди новата ера са сред най-забележителните и уникални атракции на Кападокия, позволяваща на посетителите едновременно да изпитат магията на природата, историята и архитектурните ръководители на древните хора в региона. Тези подземни градове,
включително Каймаклъ, Деринкуйу, Йозконак и Мазъ са били изсечени в туфови скали, като всички разполагат със стаи, зали, мазета, складове за провизии, кухни, хамбари, вентилационни зони и храмове, с капацитет да приемат десетки хиляди хора едновременно.

Други уникални забележителности в района са замъкът Ортахисар, едно от първите многоетажни селища в света; Долината Деврент, известна със своя приказен комин с форма на камила, както и приказните комини Юч Гюзерллер, образувани от три съседни приказни комина, определени като баща, майка и дете. Пашабааъ, където се намират най-известните от приказните комини, и Мустафапаша, което е избрано за едно от най-добрите туристически села в света от Световната организация по туризъм на ООН (UNWTO), също са сред „задължителните места за посещение“ в Кападокия.

Лукс преживяване в скалните хотели

Луксозните пещерни хотели в Кападокия се съчетават идеално със спиращата дъха природа на региона, предоставяйки на гостите изживяване, което се случва веднъж в живота. Тези пещерни хотели, които са превърнати в модерни хотели с удобства, имат мистичен дизайн и релаксираща атмосфера. Отпиването на чаша от местните вина,докато се наслаждавате на гледката към залеза, са най-добрите неща, които можете да направите по време на престоя си в този прохладен сезон. Можете да започнете деня с плуване в откритите басейни, заобиколени от скали, и да го завършите с релаксиращ масаж в спа центъра.

Традиция на винопроизводството
Кападокия, регион с винена традиция, датираща от хиляди години, не я напускал преди да опитайте вкусните местни вина. Това превъзходно грозде дължи уникалния си вкус на вулканични туфи, които обогатяват вкуса на прочутите сортове грозде на Анадола като xокюзгьозю, каледжик карасъ, бооазкере, нариндже и емир. По време на пътуването си до Кападокия можете да посетите винарни, отворени през цялата година, или да участвате в дегустационни събития, организирани от известни винопроизводители.

Местната кухня
Кападокия, дом на изключителна географска ширина, също така е дом и на вкусна кухня. Уникалното ястие на Кападокия, известно със своята керамика, е глиненият кебап (testi kebabı). В традиционните глинени пещи месото, зеленчуците и лещата се приготвят бавно в запечатан глинен съд. Други местни вкусове, които трябва да опитате, включват традиционната местна паста –  невшехир мантасъ (Nevşehir mantısı), кофтюр (Köftür) – турски локум, направен с гроздов сок от гроздето в региона, куру каймак (Kuru Kaymak) – суха сметана, която обикновено се сервира с органичен мед, и тереяаалъ ун хелвасъ
(Tereyağlı un helvası) – халва от брашно с масло.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.