fbpx
 

В Карлово честват 180 години от рождението на Левски

180 години от рождението на българския национален герой Васил Левски ще честват в Карлово на 18-ти юли. Празничните прояви започнаха още в началото на месеца. На 16-ти юли от 14.30 часа ще стартира колоездачното състезание за купата на Васил Левски. На 17-ти от 11 часа в зала Васил Караиванов в града ще бъде валидирана пощенска марка по повод юбилея.

В 19.30 часа ще бъдат връчени официално наградите по повод празника на град Карлово, който съвпада с рожденната дата на революционера и е избрана в почит на героя. Призовете на площад „20-ти юли“ ще бъдат последвани от празничен концерт на ансанбъл  Българе.

От 9 часа на 18-ти юли ще бъде отслужена тържествена света литургия в храм „Свети Николай“, последвана от поднасяне на цветя на майката на героя Гина Кунчева и литийно шествие.  В 11.15 е стартът на литературно-музикалната програма в националния музей „Васил Левски“, а  в 16 започва литературен салон в зала „Васил Караиванов“.

Също в 16 часа на площад „20-ти юли“ е началото на концерт на самодейните състави на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. От 18 часа в народно читалище „Васил Левски“ ще е премиерата на театралния спектакъл „Разпитът“ с участието на Веселин Плачков и Христо Мутафчиев. В 20.20 часа от музея на националния герой ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, а на площад „Васил Левски“ от 21 часа ще се проведе тържественият митинг – заря.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.