fbpx
 

Разходка до Кашинския водопад – една по-малко позната екопътека

Ако сте привърженик на пълноводните водопади, кратките разходки и красивите гледки и все още не сте посетил водопада Скока при село Кашина, включете го в плановете си. Пътеката до него е приятна, въпреки че през повечето време се изкачвате към планината, а в тази си част Пирин е полегат и заоблен и показва и другото си лице.

Отправна точка за достигане до водопада е село Кашина, което се намира на 14 километра от Мелник. Пътят от най-малкия български град отбива през село Рожен, малко преди да достигнете Роженския манастир към село Любовище. Освен с уникалното си име Любовище се гордее и с така наречения тунел на любовта – пътен тунел под скалите, които е изкопан на ръка от местните и те като на шега споменават, че толкова колосален труд всъщност е сторен, за да се скъси пътят към момите от съседния Рожен. Така или иначе, тунелът, както и табелата на Любовище днес са предпочитани места за селфита и често можете да видите спрени коли и на двете места именно с тази цел.

Пътят от Любовище към Кашина е черен и много тесен, затова е препоръчително да изминете 8-те километра между тях с повишено внимание и ниска скорост. Ако валяло дъжд или сняг дори може трасето да не е проходимо за най-ниските коли, въпреки че местните го поддържат както могат, тъй като е единствената им връзка с „цивилизацията“.

Първото, което ви прави впечатление при влизане в село Кашина са табелките – както входната на селото, така и тези на мегдана. Направените на ръка указатели посочват водопада и указват центъра на селото, в което днес са останали едва няколко обитатели, а през уикенда пристигат и хора от близките населени места, за да нагледат родните си къщи или пък за отмора на чист въздух.

Табелите ще ви насочат по пътя за водопада, към който можете да се осмелите да тръгнете и с кола ако сте с високопроходим джип, но иначе ви съветваме да изминeте последните 2 километра и малко пеша. Пътят до водопада всъщност върви по черно трасе, което води и към близкия ВЕЦ. Преминава през реката по малко дървено мостче и продължава с изкачване, макар и не прекалено стръмно. По трасето са поставени атрактивни табелки с остроумия, които да разведрят разходката ви допълнително.

Kashinski waterfallКрайната ви дестинация няма да ви разочарова. Скокът, както му казват местните, или Кашинският водопад за всички останали пада от 20 метра и обвива всичко наоколо в пелена от ситни капки. При слънчево време можете да се насладите и на цветни дъги. Край водопада е предвидено място и за пикник, а водопадът е най-любим на местните в летните горещини, когато ситните капчици, носени от вятъра, действат разхлаждащо.

Kashinski waterfallВ случай че ви остане време на връщане към Мелник можете да се отбиете и до Роженския манастир, който се намира над едноименното село.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.