fbpx
 

Община Каспичан иска да управлява Плиска

Община Каспичан настоява да управлява Националния историко-археологически резерват (НИАР) „Плиска“, а зад идеята вече са застанали и стотици граждани на общината, които са създали и подписали петиция с това искане. Местният парламент вече прие декларация, с която проявява интерес за стопанисване на туристическата атракция по регламента, позволен от Закона за културното наследство.

Около 90 на сто от историческия резерват на мястото на първата българска столица Плиска се намира в землището на град Плиска, който е в община Каспичан, посочват местните власти. От общината подчертават, че и досега са участвали в стопанисванто и са финансирали редица събития за популяризиране на историческата атракция – фестивала „Дни напредците“, масово кръщене в Голямата базилика на Плиска, международно честване на 1150 г. от покръстването на българите и приемане на християнството като официална религия в България, научни конференции, европроекти.

Намеренията на местната управа е да използва възможностите по различните оперативни програми да осигурят проекти за консервация, реставрация, съхранение и популяризиране на културно-историческото наследство. „Смятаме, че имаме моралното право да стопанисваме НИАР „Плиска“ и всяко друго решение би било незачитане на честта, достойнството и интересите на местната общност и нашите предшественици, чиито представители сме ние“, твърдят от община Каспичан.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.