fbpx
 

Момината Кула в Истанбул отваря отново за туристи

След основна реставрация и подобрения, легендарната Момина Кула в Истанбул отвори врати отново. Къз Кулеси или Момината кула , както я наричат е емблематична постройка край бреговете на азиатската част на Истанбул се реставрираше през последните близо две години по проект на Министерството на културата и туризма на Турция. Сега кулата ще в Босфора ще работи като музей-паметник.

Момината Кула първоначално е била построена през пети век пр. н. е. на остров на около 20 метра от днешния бряг на Юскюдар в Истанбул, като митнически контролен пункт за управление на корабите, пътуващи през Босфора и събиране на данъци. На това малко островче източно римският император Мануил Комнин наредил изграждането на отбранителна постройка през 12 век. Именно на Момината кула и на стоящата отсреща сграда се връзвала желязната верига, която спирала нежеланите кораби и била вдигана, за да допусне единствено търговските и приятелски морски съдове.

Впоследствие при завладяването на Истанбул именно веригата давала спокойствието на жителите на Константинопол, че градът им е непристъпен по море, тъй като не им хрумвало, че някой всъщност ще има дързостта да пренесе корабите си по суша през околните стръмни хълмове, за да заобиколи веригата. След превземането на Истанбул през 1453 г. от султан Мехмед II построил на мястото, на което днес се издига Къз Кулеси, дървена кула, която е служила като наблюдателна кула, фар и изолатор през следващите векове. В епохата на републиката, след като дълго време е била използвана от пристанищните власти на града, кулата е предадена на турското Министерство на отбраната през 1964 г. и след това на морските предприятия на Турция през 1983 г. Служи като радарна станция и склад през този период, а по-късно функционира известно време като ресторант, достъпен само с лодки от брега на Юскюдар.

Разположена в средата на Босфора като красиво момиче, разкриваща красотата на Истанбул, за Момината Кула се разказват няколко легенди, които допринасят за нейната слава. Първата разказва за историята на един крал и неговата дъщеря принцеса. Гадател предсказал, че принцесата ще умре от ухапване на змия и за да я запази владетелят построил Момината Кула на скалите край Саладжак и я затворил в нея. Но принцесата така и неуспяла да избегне злата си съдба. Тя е била ухапана от змия, внесена в замъка в кошница с плодове.

Друга легенда разказва, че момъкът Леандър се влюбил в една то жриците на Афродита Херо, която живеела в кулата. Следвайки светлината на кулата, Леандър плувал всяка вечер до сградата насред морето, за да види Херо и да открадне няколко мига с красивата девойка. Една нощ обаче се разразила силна буря и светлината от кулата угаснала. Младежът не могъл да намери пътя в бурното море и вълните го погълнали. А смазаната от мъка по загубата на любимия си, Херо се самоубива.

Това е една от емблематичните забележителности и част от силуета на Истанбул. Кулата изисква постоянна поддръжка поради местоположението си насред морето и метеорологичните условия. Затова и през 2021г. турското министерство на културата и туризма инициира проект за реставрация, озаглавен „Момината Кула отваря очи отново“. Проектът е осъществен под надзора на ведомството и след консултацията с експерти академици и архитекти. Като част от последната реставрация, всички бетонни допълнения, които не съществуват в историческите документи, са премахнати от основната конструкция на кулата. Освен това кулата и островът, върху който стои, са подсилени с колони и сеизмични изолатори. Покривът на вътрешния двор на Кулата е премахнат и заменен с дървен, изработен в оригиналния му вид. Външните подове и настилката на двора също са възстановени с материали, които наподобяват автентичните такиа, описани в историческите записки.

Досега местните жители и посетителите на Истанбул, имаха удоволствието да се наслаждават на гледката към тази елегантна постройка от множество места в града.Сега, след като вече е отворена отново като музей, посетителите ще могат да се любуват и на красивия Истанбул от нейната гледна точка.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.