fbpx
 

В Клисура връчват златен картоф

Златен картоф като награда ще получи и през тази година този, който е допринесъл най-много за организацията на Празника на картофа в Клисура. През тази година той ще се състои на 14-ти октомври. Всеки, който посети фестивала ще може да снима картофи с най-причудлива форма, от които по традиция се прави изложба. Освен това по време на празника се провеждат и редица състезания.

Производители от региона и кулинарни майстори ще премерят сили в надпреварите за най-малък и за най-голям картоф. Както и за най-вкусно приготвен такъв от тазгодишната реколта. Присъжда се и награда за литературна творба, посветена на зеленчука. В изложбите на картофи, ястия и сувенири от тях пък ще се включат производители от цялата страна.

Тържествата продължават с концерти и народно веселие на площада в Клисура. Местните не пропускат да отбележат, че в техния район се раждат най-вкусните картофи. Както и фактът, че единственият музей на картофа също се намира в Клисура. Неговото начало е поставено през 1986-та година в Червенаковата къща от юриста Иван Шабанов. Най-голямата атракция в сбирката са картофи с впечатляващи размери.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.