Кокалянският манастир празнува храмов празник

На 8-ми ноември, денят на Св. Архангел Михаил, Кокалянският манастир празнува своя храмов празник. Обителта се намира съвсем близо до София, в село Кокаляне в плана Планина. Според легендата манастирът е построен по искане на българския цар Самуил през 11-ти век. Владетелят на България ловувал по тези земи и убил една сърна. Докато умирало животното заплакало, а царят наредил на лобното й място да бъде построена света обител, наречена на Архангел Михаил, тъй като владетелят ловувал точно на деня на светията.

Kokalyan Monastery

Манастирът бил опожаряван два пъти по време на Османското робство и е възстановен отново през 18-ти век., апрез 1969 г. сградата е обявена за паметник на културата. Манастирът се състои от църква, два параклиса, канбанария и естествено домовете на монасите. Църквата е изрисувана от прочутия иконописец Никола Образописов и учениците му от Самоковската художествена школа, а иконите в църквата са дарени от жители на близкото село Железница.

Kokalyan Monastery

За да стигнете до обителта трябва да се изкачите по стръмна пътека. В манастира е намерен Кокалянския сборник, съставен през 16-ти век. В 50-та му страници се съдържат похвални слова за архангелите Михаил и Гавраил, за Климент Охридски, сведения и беседи за поклониците. От 1579 година датира и така нареченото „Кокалянско евангелие“.

Kokalyan Monastery

В близост до манастира могат да се видят руините на изградената през 9-10 век крепост Урвич. Именно с твърдината е свързано и името на село Кокаляне. Според преданието при завладянето на България от османците пада и крепостта Урвич. При превземането й поробителите изклали много хора, а костите им били разпръснати в околностите, а от многото човешки кокали селото носи и името си Кокаляне.

Kokalyan Monastery
Kokalyan Monastery
Сподели статията
Автор

Alehander_Popkonstantinov@dpbweb.com

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.