fbpx
 

Кокалянският манастир празнува храмов празник

На 8-ми ноември, денят на Св. Архангел Михаил, Кокалянският манастир празнува своя храмов празник. Обителта се намира съвсем близо до София, в село Кокаляне в плана Планина. Според легендата манастирът е построен по искане на българския цар Самуил през 11-ти век. Владетелят на България ловувал по тези земи и убил една сърна. Докато умирало животното заплакало, а царят наредил на лобното й място да бъде построена света обител, наречена на Архангел Михаил, тъй като владетелят ловувал точно на деня на светията.

Манастирът бил опожаряван два пъти по време на Османското робство и е възстановен отново през 18-ти век., апрез 1969 г. сградата е обявена за паметник на културата. Манастирът се състои от църква, два параклиса, канбанария и естествено домовете на монасите. Църквата е изрисувана от прочутия иконописец Никола Образописов и учениците му от Самоковската художествена школа, а иконите в църквата са дарени от жители на близкото село Железница.

За да стигнете до обителта трябва да се изкачите по стръмна пътека. В манастира е намерен Кокалянския сборник, съставен през 16-ти век. В 50-та му страници се съдържат похвални слова за архангелите Михаил и Гавраил, за Климент Охридски, сведения и беседи за поклониците. От 1579 година датира и така нареченото „Кокалянско евангелие“.

В близост до манастира могат да се видят руините на изградената през 9-10 век крепост Урвич. Именно с твърдината е свързано и името на село Кокаляне. Според преданието при завладянето на България от османците пада и крепостта Урвич. При превземането й поробителите изклали много хора, а костите им били разпръснати в околностите, а от многото човешки кокали селото носи и името си Кокаляне.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.