fbpx
 

Започва празникът на чушката и домата Куртово конаре фест

От 8-ми до 10-ти септември отново ще се проведе фестивалът на чушката, домата, традиционните храни и занаяти Куртово конаре фест. По време на тридневния празник ще бъде избрана царица на лютеницата, ще се приготвя доматена супа и ще се дегустират домашни произведения от чушки и домати от специално жури. Празникът се открива от 13 часа на 8-ми септември с пленер за художници и друг за фотографи. Тогава започва и подреждането на щандовете с традиционните храни.

Следва посещение на двореца Кричим и занимателни работилници за направа на кукли от царевична шума и рисуване. От 16.30 започва прожекция на филма „Истории като на кино“ и среща с част от екипа на лентата – Филип Аврамов, Деси Бакърджиева, Теди Москов и Джеки Стоев. Следва фотоизложба и представяне на младата  художничка – Елица Царева. Вечерта продължава с концерт с участието на Kottarashky live band, Стефан Вълдобрев, „Таралежков“, Огнян Видев, Геш от Нови Кричим и приятели.

Подреждането на щандовете с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия на 9-ти септември започва от 10 часа. От 1д часа в къщата на Васил Кънев можете да научите как се прави най-вкусната лютеница. Следва дискусия за предприемачеството, а от 12 часа и приготвяне на доматена супа на площада. В 12.30 ще бъде отличена най-добрата майсторка на традиционната зимнина в конкурса „Царица на лютеницата“.

От 13.30 всеки ще може да дегустира от произведенията, както и от доматената супа, направена на площада. От 13 часа е предвидена фолклорна програма, а от 14.30 детски работилници. Най-добрите майстори готвачи и царицата на лютеницата ще получат своите награди от 15.30 часа. От 16 часа веселбата отново продължава с фолклорна музика и надиграване на танцови състави. Вечерта продължава с концерти на Sofia Högstadius и Rila Music Exchange, като ще участват музиканти от 21 различни страни.

На 10-ти септември фестивалът продължава, като щандовете се подреждат отново в 10 сутринта. Следват детски игри, състезания и творчески дейности. В 12.30 се прави разбор на пленерите и се представя изложба на картини и снимки на участниците. От 13.30 е предвидена фолклорна програма, а закриването е час по-късно. Мястото не фастивала на доматите и чушките не е случайно, тъй като Куртово конаре се слави със зеделеието си.

През 1894 г. в мелницата на Александър Димитров  е смлян първият килограм червен пипер не само в селото, а и в страната. През 1896г., пак в Куртово Конаре, се отглеждат първите ранни домати в България, пренесени от Цариград, благодарение на същия Александър Димитров. Не случайно един от първите хладилници в страната е построен в селото през първата половина на 20 век, а най – добрият български сорт пипер е наречен „Куртовска капия” . От 2014г. местните сортове като: Розов домат – „голям, бабин” и ябълката „Куртовка” са вписани в Световната съкровищница на вкусовете.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.