fbpx
 

Фестивалът на лавандулата се провежда за трети път в Чирпан

За трети път през тази година ще се проведе Фестивалът на лавандулата в Чирпан. Тридневното събитие стартира на 22-ри юли от 10 часа. За първи път в кратката история на фестивала ще бъде избрана и „Кралица на лавандулата“. До момента претендентите за короната са осем дами на възраст между 6 и 86 години, като се очаква участничките да се увеличат преди самото провеждане на конкурса.

През първия ден на фестивала ще работи лавандулова работилница за деца. Вечерта в амфитеатъра на музей „Яворов“ започва и превърналият се в традиционен джаз фестивал. Ако пък сте влюбени в ретро автомобилите можете да разгледате десетки класически машини във винарната Мидалидаре. Там ще се насладите и на богата фолклорна програма.

През втория фестивален ден ще бъде и премиерата на кратък филм за историята на лавандуловите насаждения у нас. Първите от тях са създадени през 1907 г. именно в Чирпан. По време на фестивала ще можете да си купите и най-различни продукти от лавандула от базара в село Средно градище.

От 2012 година насам Българя държи първенството в света по производство на лавандула, след като изпревари Франция. Към момента страната ни произвежда 4 пъти повече от ароматната реколта в сравнение с дотогавашния европейски лидер.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.