fbpx
 

Фестивал на лавандулата започва в Карлово

На 23-ти и 24-ти юни в Карлово ще се проведе фестивал на лавандулата. И през двата дни на централния площад „20-ти юли“ в града ще бъдат разположени ателиета на производители на етерични масла и ръчнонаправени арттворения. През първия ден на фестивала от 10 часа сутринта най-малките могат да присъстват на детско лавандулово шоу също на площада. От 13 до 16 часа е предвидена дискусия за предизвикателствата в сектора в зала „Васил Караиванов“. Денят ще бъде закрит с рок концерт от 19 часа на централния площад с участието на Exit Reality и Enthronement.

24-ти юни ще започне с празнична литургия в храма Успение на Света Богородица от 8 часа. В 10 часа в Патевата къща в Карлово можете да присъствате на празненствата по случай празника на билките и етеричните масла Еньовден. В 11 часа в парка на Карлово можете да станете свидетел на ритуала Пеперуда лята, през море се мята. Обредността обичайно е с цел да измоли дъжд от небесата при голяма суша. Позабравеният ритуал съчетан с молебен за дъжд обикновено се изпълнява от млади моми, окичени със зеленина.

В миналото те обикаляли къщите пеейки и танцувайки в кръг със ситни стъпки, като задължително момите носили със себе си цветя и зелени клонки. Стопаните пък ги дарявали с храна и армагани, тъй като се вярвало, че девойките ще измолят от Бог дъжд и богата реколта. От 11:30 на площада в Карлово ще можете да чуете и да се насладита на танца на различни изпълнители на българска народна музика. Краят на фестивала ще бъде даден с празничен концерт от 19 часа, в който ще участват Кристиян Костов, квартет Белканто, Ера балет и други изпълнители.

 

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.