fbpx
 

Научете занаят в Етъра, Боженци или Елена

Традиционен български занаят можете да научите напълно безплатно през следващите два дни в Етъра, Габрово, Боженци, Севлиево, Тетевен, Елена или Дряново. Това може да се случи в рамките на инициативата „Европейски дни на художествените занаяти“, която се провежда за трета поредна година. На 1-ви април от 11:30 – 16:30 часа в Етъра  можете да се включите в обученията и демонстрациите по иконопис и дърворезба, да се научите да рисувате върху бръшлян или да си закупите традиционни предмети на изкуството  направени от ученици. На 2 април, неделя в същия времеви диапазон в архитектурния резерват можете да научите тайните на грънчарството, как да изработите изделия от плъсти и отново да си купите сувенири.

В Боженци на 1-ви и 2-ри април от 10 до 15 часа в изложбената зала на старото училище ще ви демонстрират как се избаротват ръчни циментови плочки, издухват се и се украсяват стъклени играчки, как да сътворите шедьоври от глина и да изплетете кошове. От 11 до 16 часа на 1-ви в Дряново можете да посетите майсторски ателиета по дърворезба, иконопис и изработка на сувенири. А на 2-ри от 11.30 до 16:00 часа да посетите експозиция от занаятчийски вещи и пособия на пешеходната улица в града.

В Елена на 1-ви и 2-ри в къщата на д-р Христо Момчилов можете да открадете занаятите грънчарство, рисуване върху стъкло, дърворезба и пирография, кошничарство, традиционна бродерия, бисероплетене, флористика и изработка на кукли от плат. Както и да посетите работилници за месене на хляб и за захарни петлета. Ако сте в Тетевен на 1-ви от 10:30 до 17 часа на площад Сава Младенов можете да видите демонстрации на изработване на изделия от кожа, ковано желязо и накити.Или да разкриете тайните на везбарство, художествено плетиво, художествена обработка на дърво и дърворезба. Или просто да си купите сувенири, направени от местни майстори.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.