fbpx
 

Научете традиционни занаяти на Шипка фест

От 18 до 25 май в Етнографски музей „Чирпанлиевата къща“ в Шипка ще се проведе Шипка фест. В дните на изкуствата и занаятите ще имате възможност да се запознаете с българските традиции и да научите повече за тях. На 18 май можете да усвоите тънкостите в изработване на калоферската дантела. В същия и следващия ден пък Елица Максимова ще ви разкрие тайните на тъкачеството на хоризонтален стан.

Shipka fest

Като част на инициативата Нощ на музеите, по време на която културните институции в страната отварят врати за свободни поещения и предлагат атрактивни събития, в Чирпанлиевата къща ще бъде прожектиран филма от 1930 година „Под орлово гнездо“. Началният час е 18. Колекция от български плакати можете да разгледате на 18 и 19 май.

Shipka fest

На 19 май Иванка Жилкова ще изнася безплатни уроци по българска бродерия. В същия ден в Читалището на Шипка е предвидена филмова панорама, като в нея от 19 часа ще можете да видите филма „Зелената планета“.  На 24 и 25 май край Чирпанлиевата къща ще можете да си закупите ръчно правени предмети от бита и сувенири по време на Базара на занаятите. Той ще бъде отворен от 10 до 20 часа.

Shipka fest

През целия ден на 24 май можете да потърсите художника в себе си или да подарите на децата си ден на рисуване върху асфалт. На празника Деси Владовска ще ви покаже как само с ръцете си можете да превърнете парче кална глина в произведение на изкуството с уроците си по грънчарство. В предвидената програма за 24 май е включена работилницата за направа на сапуни от деца, разказани приказки за малки и големи, игри, рисуване на артистичен грим, песенна медитация с Ина Желязкова.

Shipka fest

От 17 до 22 часа в центъра на Шипка ще можете да се забавлявате с изпълненията на участниците в подготвената музикална програма. Освен с демонстрация на грузински танци ще можете да се забавлявате с  „Кеминджиджи“, „Трио Калина и Антон Гудов“, „Тревненски гайди“, Vataff Project и Surbahar Live Band. На 25 май пък ще можете да се включите в коваческата работилница на Стефан Чаков или такава за изработка на предмети на изкуството от отпадъци.

Shipka fest
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.