fbpx
 

Легендата за Орфей и Евридика оживява в Триград

За поредна година край Триград ще бъде пресъдадена легендата за любовта между тракийския майстор на лирата Орфей и възлюбената му Евридика. Митът ще оживее като част от фестивала Орфееви мистерии, който ще се проведе на 29-ти юли. Според легендата най-великият музикант и омаен певец се влюбва в нимфата Евридика. Двамата се оженили, но скоро след сватбата възлюбената девойка била ухапана от отровна змия и починала.

Мъката на Орфей била огромна, а към тъгата му била съпричастна цялата природа. Певецът решава да потърси своята любима в подземното царство на Хадес. Преданията в региона твърдят, че за пътешествието си музикантът поел към свещенната река Стикс именно през пещерата Дяволското гърло край Триград. Богът на подземното царство бил омаян от вълшебната арфа на Орфей и от любовта му и решил да върне двойката към света на живите.

Но поставил едно условие – музикантът да не поглежда любимата си докато излязат от царството на мъртвите. Притеснението, че Евридика може да не го следва надделяло в Орфей, той се обърнал назад, а нимфата трябвало да се върне отново в света на мъртвите. Именно тази легенда пресъздават с огнен спектакъл по време на мистериите всяка година в пещерата Дяволското гърло.

Езическите тържества обаче започват много по-рано преди пресъздаване на легендата за Орфей и Евридика. Още на обяд в центъра на Триград се провежда обичай Надпяване с китки, по който се гадее, последван от всенародно веселие. По залез слънце пък се пресъздава обичаят Хващане на жив огън, в който се горят магически билки. След това шествието от хора се пренася пред пещерата Дяволското гърло. Там се провеждат маскарадни игри, а нестинари ходят боси върху жарава и се пресъздава легендата за любовта на Орфей.

Празникът е придружен от богата фолклорна програма. Самата пещера освен легенди крие и реални тайни, тъй като никой досега не е успял да разбере къде се губят водите на подземната река. След сифонът водата се губи, а десетки експерименти и опити за проучване са завършили неуспешно. Самата пещера е толкова голяма, че в нея може да се побере храм-паметникът Александър Невски в София. За разлика от преди години Дяволското гърло е социализирано и безопасно за разглеждане място, така че не пропускайте да се потопите в света на легендите и тъмнината в нея.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.