fbpx
 

Легендите – хоум офис в гората, но с всички удобства

В случай че се доверим на българската поговорка – всяко зло за добро, и се помъчим, можем да открием и положителните страни на пандемията. Коронавирусът, въпреки наложената социална дистанция, ни сближи с близките хора, направи ни по-добри и толерантни и ни подари „хоум офиса“ . Ако до преди две години работата от вкъщи беше изключение, сега да се трудиш не от офиса, а от различни кътчета на света, се превърна в норма. Именно затова искаме да ви препоръчаме и едно чудно място за хоум офис.

Кой не си мечтае да работи сред природата, а в „обедната почивка“ или в минутите преди да започне лудницата във виртуалния офис да изпие едно хубаво кафе на чист въздух. Къщи Легендите в село Беломъжите се оказаха правилния избор за една подобна работна седмица. Сутрин, преди работните часове, спокойно можете да си направите разходка в гората, да се насладите на последните есенни листа, на бистрите поточета и на невероятните цветове на есента в Габровския Балкан. Предимството на къщите е, че гората буквално започва от двора.

legendsСамото село е скътано в полите на планината, а обитаемите домове в него се броят на пръсти. Освен двете къщи за гости в село има само две-три къщи – закупени от англичани или заможни българи, в които не се живее целогодишно. Наблизо се намира домът на стопанката на „Легендите“ – хандбалната легенда Росица Бакърджиева. Къщата й хем се намира на една ръка разстояние, така че ако я повикате по телефона при необходимост от нещо, да е винаги наблизо, хем достатъчно далече, така че да имате чувството, че сте абсолютно сами в гората.

Двете къщи на „Легендите“ са модерно обзаведени, с много удобни, красиви и в същото време практични мебели. Първото нещо, което и ние направихме веднага при първото ни посещение бе да попитаме откъде са купени дивана, холната масичка и чашите, за да се сдобием също с такива. Признаваме, изненадахме се когато чухме цените, които напълно обясняват комфорта, но пък е твърде нетипично да обзаведеш къщите си за гости с бутикови и качествени, при това никак не евтини мебели. Е, не бяхме първите, които резервираха три нощи и останаха седмица, дотогава, докато хората от следващата резервация не трябваше да превземат личния ни рай.

Предимство е, че в двете къщи се допускат и домашни любимци от всякакъв вид и калибър. А дворът е наистина огромен и подходящ както за игра на малчугани, които могат да скачат на воля на батута, да се люлят или да си намерят свои занимания, така и за тичане на кучета. През зимата в самия двор се правят и импровизирани пързалки и състезания с шейни.

И двете къщи имат по четири спални, в които могат да се добавят и допълнителни легла при нужда за деца и с по едно голямо общо помещение с камина. Цената за една къща с капацитет от 8 възрастни плюс деца е 290 лева през седмицата и 350 лева през уикенда. За допълнителните легла за малчуганите не се иска доплащане, нито за домашни любимци. При по-продължителен престой можете да си договорите и отстъпки с домакините. Така че имате избор – да се уедините или пък да се веселите заедно. Всяка стая си има собствена баня и тоалетна. В къщите има условия за приготвяне на храна, както и две външни барбекюта, на които можете да продължите купона или да си направите ароматна скара на жарава. Те са обзаведени с прибори и посуда, така че да не пренасяте от къщите, макар и да са съвсем наблизо.

До селото се стига по асфалтов път, има и генератори в случай, че спре токът, така че нищо да не нарушава комфорта ви. Интернетът е достатъчно бърз за работа, а в свободното време можете да се разходите наоколо. Сред спирките, които препоръчваме са бирарията за белгийска крафт бира в Трявна, архитектурният резерват Боженци, Габрово с неговите музеи, Дряново и Дряновския манастир, пещерата Бачо Киро. Можете да попитате и домакините за допълнителни опции, въпреки че от опит – и двата пъти, в които бяхме в Легендите имахме големи планове за разглеждане на забележителности, но не ни се излизаше от къщите и гората, така че отложихме повечето за следващия път. А такъв сигурно ще има, както сами ще се убедите, ако веднъж решите да отседнете в Легендите.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.