fbpx
 

Легендите – модерни селски къщи с двор за спускане с шейни

Ако търсите място за спокоен отдих, в непосредствена близост до гората, в планината, със собствено пространство и баири за спускане с шейни в двора, с модерно обзавеждане и всичко необходимо за компании и семейства с деца, то къщи Легендите в село Беломъжите са точно за вас. Намират се на около 13 км в планината над Габрово, като пътят до там е напълно приличен. Чисти се през зимата.

legendsОт нашия опит – минете или през Дряново или през село Донино, като второто трасе се води основно, но е по-стръмно в сравнение с пътя през Дряново и Царева ливада. Има и трети вариант – ако идвате от Боженци – да отбиете през село Харачери. През зимата обаче тази опция не е подходяща – пътят е тесен, често хлъзгав и непочистен.

legendsСлед като натоварите колата, децата, кучето или други домашни любимци, които са добре дошли в Легендите и стигнете до селото на минута от центъра му е и вашата дестинация. Къщите са две, всяка разполага с по четири стаи за двама, всяка стая с баня и тоалетна, както и общи помещения. В горната къща има голяма трапезария с кухня и камина, а в по-долната къща е предвиден дори и бар.

Помислено е и за барбекю, което в летните вечери сигурно ще е много добра идея. Къщите са обзаведени с вкус и закачка, а всяка стая си има име и тема, на която е посветена. Стаите са топли и уютни, не само защото домакините се грижат да имате дърва за камината в общото помещение и да се наслаждавате на огъня с чаша вино в ръка, но и защото има подово отопление, което ви позволява да се разхождате по тениска и чорапи докато се наслаждавате на белия сняг в Беломъжите.

legendsВ къщите има условия за приготвяне на храна, така че по-добре носете някакви неща със себе си. Разбира се, има и опция да си поръчате от близки ресторанти и да ви доставят на място. Но поне мезетата не е излишно да с вас. Сред опциите, предлагани от домакините са и кошници с домашни продукти от близките села – лютеница, кисели краставички, туршии, суджуци, сирена, масло и въобще натурални селски продукти, които се продават без надценка, на цена на производител, за да се стимулират местните хора. Можете да тръгнете от Легендите и с домашно направени артистични и цветни сапуни и течни сапуни, с които са заредени къщите, но можете да си купите и за вкъщи, ако ви харесат.

legendsКъщите са почти направо в гората, като освен, че децата си умират да се спускат със шейни по снежните баири в двора, можете да се разходите из планината или да предпочете да се отбиете до Боженци, Трявна, Дряново с Дряновския манастир или пещерата Бачо Киро, да разгледате Габрово или просто да си отпочинете пред камината, зазяпан в телевизора с кабелни програми или да сърфирате в нета. Само ви предупреждаваме за един голям минус. После въобще няма да ви се тръгва.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.