fbpx
 

Спасителите на плажа с ново работно време

Пазят ни да не се удавим до 18:30 часа

Спасителите по родните плажове от това лято ще са с ново работно време. Те ще остават половин час по-дълго от обичайното, като ще ни пазят от удавяне всеки ден до 18:30 часа през активния сезон. Като компенсация обаче ще започват и по-късно работа – от 9 сутринта вместо половин час по-рано, както бе в предходни сезони.

Причината за новото работно време е, че следобедните часове са по-натоварени в сравнение с ранната сутрин, обясняват представители на сектора.

Освен това обучителните курсове за спасители също ще са по нови правила и ще са по-кратки като времетраене, но според браншовите им организации това няма да намали качеството на предлаганата услуга, нито ще създаде риск за живота и здравето на плажуващите.

Според новите правила за черноморските плажове с дължина на бреговата линия до 200 метра трябва да има осигурен поне един медицински пункт или се осигурява реанимационен екип на плажа. Ако бреговата ивица е от 201 до 1000 метра трябва да има един пункт плюс базиран в него подвижен реанимационен екип. Ако дължината е над 2000 метра трябва да има три медицински пункта и подвижен реанимационен екип, базиран в един от пунктовете.

В медицинските пунктове имат право да работят лекари, фелдшери, медицински сестри, акушерки и парамедици, преминали обучение по лечение на спешни състояния.

До началото на 60-те години на миналия век броят на удавените у нас е бил между 400 и 500 души годишно. След създаване на Водноспасителната служба (ВСС) в структурата на Българския Червен кръст през 1964 г. техният брой устойчиво намалява. Съгласно статистика за времето от 1963 г. до 2023 г. в България е имало над 12 000 водни инциденти с фатален край. За същия период са спасени от удавяне над 150 000 човека, се казва в доклада към проекта за промяна на наредбата за водно снабдяване на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.