fbpx
 

Връзват хотелите с НАП и полицията след лятото

За поредно лято хотелите и другите места за настаняване няма да имат връзка с НАП, полицията, общините и Министерството на туризма в реално време. Въпреке, че според поредните обещания ЕСТИ системата трябваше да  заработи до май тази година, това няма да се случи, тъй като местата да настаняване ще имат срок до 1 октомври да се вържат с нея. Или след края на летния сезон. Това стана ясно от думите на ресорния министър Николина Ангелкова.

hotel

Иначе системата ще е активна от утре. Въвеждането й се забави няколко години, първо заради бездействието или нежеланието на чиновниците, а след това и заради близо 2 години обжалване на конкурса за фирма, която да я изгради в съда. Всъщност системата не просто дава статистическа информация за това колко и какви са туристите у нас и свързва базите с данни, но помага и за изсветляване на бизнеса.

hotel

Свързването с ЕСТИ  ще става както то чрез интерфейса на системата, така и чрез съществуващите хотелски системи, за да не се оскъпява услугата, обясни Ангелкова. Всяко място за настаняване ще получава уникален индификационен код и с него ще може да въвежда данни, както и да следи старите такива. Всички данни за системата ще са видими само за контролните органи, а всяко място за настаняване ще вижда единствено своята информация. 18 800 са вписаните в регистъра хотели и туристически обекти, които трябва да се включат в системата. Тези, които не го направят ще бъдат глобявани от 1000 до 6000 лв. При три нарушения може да се стигне и до затваряне на обекта.

hotel
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.