fbpx
 

Заживейте в Средновековието на фестивал в Мездра

До 19 май в Мездра се провежда Средновековен фестивал. Събитието ще се състои в крепостта „Калето“ край Мездра, а входът е свободен. Във възстановките на живота, традициите и културата от преди столетия ще се включат групи от България и Румъния. На 17 май в своеобразен музей на открито ще бъде представен бита от късната антимност. В 13.30 часа започва представянето на въоръжението, снаряжението, облеклото и традициите на ранносредновековните българи.

В 15 часа ще се пренесете няколко века по-късно и ще научите как се е променил животът на българите. В 17.30 часа ще бъдат представени ритуали от бита на ранносредновековните българи, а в 19.30 часа започва концерт на група Freija. На 18 май по време на фестивала ще бъдат представени облеклото и снаряжението по нашите земи през вековете, а от 13 часа можете да се насладите на типични за средновековната кухня ястия и рецепти.

medievel festival mezdra

В 14 часа започват демонстрациите на средновековни бойни умения, а от 15 часа младежите, които имат желание, могат да научат тънкостите в стрелбата с лък и боя с хладни оръжия. В 16.45 часа ще бъде направена възстановка на битка, а вечерта ще завърши отново с изпълненията на група Freija и група KsANa. Подобни демонстрации са насрочени и за последния ден на фестивала – 18 май. Закриването на събитието е предвидено за 13 часа.

Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.