fbpx
 

Живо прасе награда за майстора на най-крехката сланина дават в Априлци

За девети път в Априлци ще се проведе празника на сланината и греяната ракия. Веселбата ще е на площада в центъра на града на 2 март. Посетителите ще могат да опитат типични ястия от региона и да се запознаят с традициите и обичаите на Априлци. Освен това ще имат шанса и да вкусят от „Бабината гозба“. Ястието се приготвя с 30 килограма сланина, 500 яйца и 30 килограма праз лук в огромен чорбаджийски тиган.

Както всяка година на празника ще премерят сили и местните кулинари. Победителят в конкурса за най-крехка сланина ще грабне голямата награда – живо прасенце. Изненади и грамоти са предвидени и за най-големите майстори в състезанията за най-оригинално ястие, приготвено със сланина, най-атрактивно мезе, подредено от сланина и за най-ароматна, идеална на градус и вкусна домашна ракия.

Освен това посетителите на фестивала ще могат да си купят деликатеси и сувенири за вкъщи от многобройните щандове, които предлагат традиционна домашна продукция и изделия, свързани с българския фолклор. Доброто настроение на присъстващите ще повдигат певецът Райко Кирилов, оркестри, танцови формации и изпълнители на народна и друга музика.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.