fbpx
 

В Турция по време на локдауна, туристът е цар

Да почиваш в Турция по време на пълен локдаун на пръв поглед изглежда пълно безумие. А всъщност е истински рай. По няколко причини. На първо място можеш да разгледаш най-известните и посещавани забележителности без тълпи от туристи. А като екстра и без местните, които са големи почитатели на родните им красоти, но към момента им е забранено да пътуват свободно. Липсващите тълпи естествено правят и дестинациите в Турция по-безопасни, тъй като освен туристите по улиците, в музеите, на панорамните площадки и в ресторантите на хотелите няма никой. Което прави дестинацията не само по-спокойна, но и по-сигурна по отношение на Ковид-19.

Заради малкото гости в момента туристите сме издигнати на пиедстал, обяснява Ана, която в момента е в Кападокия с единствения български чартър, който отпътува към съседната страна напук на мерките. Самолетният полет и програмата на 4-дневната ваканция е организирана от Планет Травел. Обслужват ни повече хора от обичайното и само чакат да пожелаем нещо, за да го изпълнят, допълва Ана пред  travelbulgarianews.bg. Идваме в Кападокия за трети път, но за сега като че ли за първи път я виждаме наистина, допълва съпругът й Румен .И добавя, че местният гид се шегувал, че той също се запознава отблизо с Кападокия за първи път  без Вавилонското стълпотворение от хиляди китайци, руснаци и представители на почти всяко кътче от земното кълбо, които всяка година искат да разгледат природните феномени на Кападокия. И дори си прави снимки, наравно с туристите, обяснява учудено Ана.

Организацията ни изненада много приятно. Бързо провериха документите ни на летището само за минути и въпреки това багажът ни беше удобно подреден край лентите за краткото време, през което минахме паспортен контрол, обяснява Георги, който е избрал да посрещне Великден в Кападокия с приятелката си Стела и е за първи път в региона. Посрещнаха ни десетки представители на фирмите и строени автобуси, като беше ясно кой къде се качва, за да стигне най-бързо и удобно до хотела си. В хотела също ни настаниха много бързо и експедитивно. Направо се чувствам като цар тук, обяснява той. А приятелката му се закача – „Не като цар, като султан си – изпълняват ти всяко желание и се чудят как да ти угодят“.

Всички музеи са отворени, а екскурзоводите прибавят екстри към програмата, явно защото сме по-малко туристи, има повече време за обектите заради липсата на струпвания и остава време за бонуси от фирмата, за да сме доволни от преживяното. И ние сме,  допълва Георги. До момента ни правиха безплатна винена дегустация, допълнителна екскурзия за залез над каменните комини и повече свободно време от предвиденото по програма. Нямаме търпение да видим какво друго са ни подготвили, смее се отново Стела. И успяхме да си направим наистина прекрасни снимки, без абсолютно никакво напрежение.

Кападокия е сред най-известните дестинации не само в Турция, но и в света заради невероятните причудливи скални феномени, изваяни в продължение на милиони година от лава, въздух и вода. Местните използвали меките скали, за да дълбаят в тях жилища, едни от най-ранните християнски църкви и манастири в света, крепости и дори заравяли близките си покойници в каменни вечни домове. Днес причудливите природни форми са причина за интереса на туристи от цял свят към красивите панорами.

Сред най-интересните обекти са музеите под открито в Гьореме, Долината на любовта, Долината на дервишите, Долината Ъхлара, каменната скулптура Камилата, крепостта Учхисар, Червената долина, както и невероятният подземен град  Деренкую, който често сравняват по епохалност на строежа с египетските пирамиди заради подземните му тунели и сгради, които можели да приютят поне 20 хиляди души без битови проблеми или опасност от епидемии. И до днес е загадка кои са строителите му и защо са решили да живеят под земята. Но в Кападокия има и други тайни, които чакат своите откриватели, така че за да усетите магията й трябва да я посетите.