fbpx
 

113 милиарда долара губят авиокомпаниите от коронавируса

Между 63 и 113 млрд. долара по-малко приходи през 2020 г. ще реализират авиокомпаниите в света. Това прогнозира Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). От организацията си оставят вратичка относно предвижданията си, като отбелязват, че колкото по-бързо бъде овладяна епидемията в света, толкова по-малки ще са загубите за бизнеса.

Bulgarian visas Russia

Последната голяма криза за авиационния сектор е заради финансовия колапс през 2009 г. Тогава приходите от реализирани пътнически полети са намалели с между 11 и 19 на сто за различните компании, обясни главният икономист на IATA Брайън Пиърс в Сингапур, съобщава CNBC.

На 20 февруари IATA публикува прогнозите си, че коронавирусът ще струва на операторите 29.3 млрд. долара от приходите им през 2020 г., ако огнището на заболяването остане главно в Китай. Коронавирусът вече взе първата си жертва във Великобритания. Фалира въздушният превозвач Flybe, който и преди епидемията изпитваше финасови затруднения.

Никой не смее да анализира колко общо ще са загубите за туристическия сектор в световен мащаб. Факт обаче са анулациите на полети и екскурзии, отмяна на големи световни събития и конференции и масовия страх от пътувания.

Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.