fbpx
 

В Ловеч демонстрират рисуване върху вода

Демонстрации на рисуване върху вода ще бъдат направени в Старата градска баня „Дели Хамам“ в Ловеч, известна още като Музей на водата. Техниката ебру ще бъде представена в дните от 14 до 16 юли от Антоанета Бебенова от София. Тя е интериорен дизайнер и се занимава с приложно изкуство.

Магията на ебру идва от факта, че авторът няма представа как ще изглежда крайното му произведение, а има само идея за композицията. Произведенията, създадени с техинаката са уникални и никога не могат да бъдат претворени отново. След като творбата е готова тя може да се прехвърли върху платно, плат, глина или друга основа.

Предполага се, че техниката възниква през 9-ти век в Тюркменистан и завладява с изяществото си цялата Османска империя. Художниците, които владеели ебру били много почитани. Първоначално с уменията си те създавали основно картини и декорации към страници и корици от Корана. Най-старото запазено в света произведение, създадено по тази техника е от 1554 година.

В миналото всеки майстор сам си набавял боите, с които рисува. Налагало се и да изработва инструментите, нужни за ебру. Традицията повелявала в картината винаги да присъства лале – символ на Всевишния и роза – символ на Пророка Мохамед. Днес вече специални багрила и инструменти могат да бъдат намерени и в магазините, което прави и практикуването на ебру значително по-лесно. Християните пък използват техниката за украсяване на великденски яйца.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.