fbpx
 

В Бургас показват лукс от 19-ти век

В Бургас ще покажат лукса, в който са живели заможните българи през 19-ти век. Изложбата ще бъде открита на 17-ти февруари от 18 часа в Културн център „Морско казино“. Сред експонатите са свещници, фигурки, мебели, златни и бронзови статуетки и съдове. Колекцията е собственост на Регионалния исторически музей в Бургас.

Предметите са конфискуване при опит за нелегален трафик. Постъпилата през 1996 г. „френска колекция“ включва 13 бр. настолни часовници, 32 бр. вази и 11 бр. свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. Предметите в нея са датирани от края на 18-ти и 19-ти век.

„Румънската колекция“ съдържа картини, огледала, сервизи. Изложените експонати са произведени в ателиета на Австро-Унгарската империя и Италия и са част от интериора на европейските домове от началото на 20 в. Предметите в изложбата се показват за първи път пред публика.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.