fbpx
 

Разнообразие от култури е преплетено в музея на религиите в Стара Загора

Култовите сгради, не само в България, но и по света, винаги са изграждани на енергийни места, а сменящите се през вековете религии ги преоткривали и почитали там собствените си божества, търсили помощ от небесата и невидимите сили и техните предци. Затова и на руините на древни светилища израствали нови, божествата се сменяли, но почитта оставала. Рядкост в света обаче са туристическите забележителности, в които различните културни пластове могат да бъдат видени и то заедно, на едно място, тъй като обичайно наследниците са разрушавали култовите територии и обекти, за да издигнат на тяхно място своите.

Едно от тези специални места, уникално не само за България, но и за целия свят, е музеят на религиите в Стара Загора.

На първо място сградата на старата джамия, в която днес се помещава музеят, е единствената оцеляла сграда при опожаряването на града през Руско-турската освободителна война. Още по-интересен е фактът, че вътре в джамията се пазят основите на средновековна християнска църква от 10-ти век и на тракийско светилище от римската епоха, 2-3 век. Руините им са запазени от разрушение през 1408 г., когато е завършена джамията, въпреки че това противоречи на каноните на мюсюлманството.

Джамията в Стара Загора е уникална за времето си и защото огромният купол не се крепи на колони, а единствено на стените на сградата. Тя е втората по големина подобна джамия в света. Изключително интересни са шарените стенописи в бароков стил на стените на джамията, които се предполага, че датират от 1859 -1860 г.

Архитектурата на мюсюлманския храм „Ески джамия“ или „старата джамия“ в превод от турски език, е запазена и до днес, благодарение на факта, че през 1927 г. религиозната сграда е призната културната важност и уникалност на обекта. Няколко десетилетия по-късно – през 1968 г. е обявена за национален архитектурно-строителен паметник на културата от Античността до Средновековието. Класата на стенописите, които красят днешния музей, пък е призната през 1972 г., когато те са обявени за паметник на изобразителното изкуство от национално значение. Вписаната в джамията църква е обявена за отделен паметник на културата през 2003 г.

Християнин изографисал църква в мюсюлманския храм

Самите стенописи на джамията крият тайни, които са открити чак при реставрацията им, която предхожда превръщането на стария мюсюлмански религиозен храм в музей. Оказва се, че красивите орнаменти в ярки цветове са изографисани от християнин, независимо че става въпрос за джамия. Останал анонимен, майсторът е скрил в сложните плетеници пейзажи, човешки фигури и дори малка църква с кръст.

За да се насладите на стенописите и да се опитате сами да откриете тайните им трябва да заплатите билет. Входната такса за музея е 4 лева за възрастни, а за ученици и студенти, както и за деца над 7 години – по 2 лева на човек. При групови посещения на над 10 души се прави също намаление и тогава билетът струва по 3 лева на човек. Посетителите в неравностойно положение, както и децата на възраст под 7 години, могат да разгледат религиозния храм напълно безплатно.

Работното време на музея е от вторник до събота, от 10:00 до 18:00 часа, но трябва да имате предвид, че продажбата на билети се преустановява половин час преди края на работното време. Музеят не работи през зимните месеци и в неделя – от 1 октомври до 31 март.

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.