fbpx
 

Карта на Замъка в Равадиново показва древните имена на ветровете по Черноморието

Карта, принадлежаща на Замъка „Влюбен във вятъра“ в Равадиново показва какви древни имена са използвали за ветровете по Южното Черноморие. Названията на движението на въздуха оказвали тяхната сила и посока и били изключително важни за древните мореплаватели и рибари. Част от по-възрастните хора още помнт как дедите им са назовавали ветровете. А учени от Българската академия на науките издирват това познание и го систематизират.

Природният феномен е почитан от древността в региона, а 14-те вида вятър познати на местните носят имена на латински, венециански, генуезки, левантински и гръцки. Повече за тях можете да научите от приложената карта на ветровете край Замъка. Неслучайно „Влюбен във вятъра“ изготвя подобна карта, тъй като създаването на атракцията е неразривно свързано с нежния бриз, който носи прохлада през лятото и е толкова по-силен, колкото повече напича извън стените на забележителността.

Древното название на северния вятър е назоваван Драмудана или Воряс, този, който духа от северно-североизточна посока е наричан Грео-Драмудана, от североизток – Греос, а от източно-североизточна посока – Грео-Леванди. Източният вятър е наричан Леванди, този от източно-югоизточна посока – Сереко-Леванди, югоизточният – Сереко, юг-югоизточният – Острия. Южният вятър наричат Лодоз или Нотя, юг-югозападният – Ксостис, югозападният – Харби, а западно-югозападният – Буненти. Вятърът от запад пък носи името Маистро, а северозападният – Маистро-Драмудана.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.