fbpx
 

Опълченците оживяват на 3-ти март на връх Шипка

Както всяка година и през тази на 3 март връх Шипка ще бъде честван националният празник на България. Именно на героичното място се води най-епичната битка за свободата на България. Около 7 500 български опълченци с малко оръжия, камъни и дървета защитават върха от 27 000 тежко въоръжена турска армия. Така героите спират пътя на османците към Северна Бълагрия с цената на живота си.

Всяка година подвигът им се припомня на 3-ти март. В 8:30 в манастир „Рождество Христово“  в град Шипка ще се отслужи панахида в памет на българи, руснаци, финландци и герои от други националности, паднали за свободата на родината ни. В 11:30 започва и тържеството на площада под върха с произнасяне на слова и концертна програма. В 13:00 е предвидено поднасяне на венци на паметника на Свободата на върха.

Традиционно на този ден можете да разгледате и безплатно музея на върха. За да стигнете навреме за празника обаче трябва да имате предвид, че пътят към върха се затваря за автомобили и автобуси, а движението е почти невъзможно. Затова трябва да изкачите последните няколкостотин метра, а ако закъснеете и километри до подножието на Шипка. Така че си отделете нужното време. На 3-ти март можете да се снимате и с облечените в четнически униформи участници в тържеството.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.