fbpx
 

Мартеници от соца показват в Русе

Изложба на мартеници, произведени и търгувани по времето, когато страната ни бе Народна Република България, показват в Регионалния историческия музей в Русе. Освен различни червено-бели произведения, типични за епохата, можете да прочетете и честитки за празника, станали особено популярни по времето между двете Световни войни.

Martenitsa

Сред най-любимите по време на комунистическото управление у нас за децата бяха мартенициите с пластмасови животни и анимационни фигури. За върха малчуганите от тази епоха смятаха светещите на тъмно котенца, кученца, зайчета, мечета и любими детски герои, които се носиха като значка, с добавени червено-бели пискюли. Естествено, след пролетта тези мартеници се превръщаха просто в светеща на нощна светлина украса.

Martenitsa

Близо 450 мартеници с типичните Пижо и Пенда и различни плетки и фигури можете да разгледате по време на изложбата. По-голямата част от тях са дарени на музея от българката Марианка де Монтис, която живее във Франция. Най-старите мартеници в колекцията на музея са от 50-те години на 19 век.

Martenitsa Bansko
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.