fbpx
 

Мартеници, направени в Банско, тръгват из Европа

Няколкостотин автентични мартеници, ръчно изработени в Банско, ще бъдат разпространени в Европа и България заедно с разказ за първомартенската традиция по инициатива на Регионален център София, ЮНЕСКО. Това е един от седемте международни центъра в света, ангажирани с опазването на нематериалното културно наследство на човечеството. Кампанията има за цел да популяризира традицията и да разкаже някои от по-слабо известните факти около празника.

Martenitsa Bansko

Обичаят да връзваме мартеници за здраве на 1 март е част от световното нематериално културно наследство, вписано в ЮНЕСКО. Традицията е вписана от името на 4 страни на планетата, които практикуват и до днес обичая – България, Северна Македония, Молдова и Румъния.

Martenitsa Bansko

По пътя си от Банско до Париж мартениците ще бъдат придружени от картички, разказващи за основните факти около празника, както и с поздрав на четирите езика. Те ще достигнат до своите получатели със съдействието на Постоянното представителство на Република България в Париж, Франция и българското посолство в страната. Автор на мартениците е Мария Кушлева, родом от Банско.

Martenitsa Bansko
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.