fbpx
 

Над 80 маскарадни групи в Ямбол за 20-то издание на Кукерландия

Над 80 маскарадни групи от кукери, сурвакари и бабугери от страната и чужбина ще вземат участие в тазгодишното 20-то юбилейно издание на маскарадния фестивал Кукерландия в Ямбол. Събитието ще се проведе от 28 февруари до 3 март. Безспорно, най-интересната част от програмата е през уикенда на 2 и 3 март, когато ще се състои и състезателното дефиле на маскарадните групи.

Kukerlandia Yambol

Ако искате да наблюдавате как кукери и сурвакари гонят злото със страшни маски и звънци, трябва да заемете мястото си в Градския парк в Ямбол. Както всяка година ще можете да разгледате и огромните кукерски маски, които са се преърнали в символ на фестивала. През тази година колекцията ще бъде попълнена с нова 5-метрова страшна маска, която е 20-та и е посветена на юбилея на събитието.

Наградният фонд за победителите в надпреварата е 15 000 лв, а класирането се прави от авторитетно жури. Освен лауреатите, всяка група получава поощрителна парична награда за поддържане на маскарадната традиция, юбилеен плакет и диплом за участие. Паралелно с фестивала се провежда и фотографски конкурс за най-атрактивни запечатани моменти от маскарадната традиция.

Kukerlandia Yambol

През тази година от община Ямбол са подготвили и серия от рекламни клипове, в които главен герой е логото на фестивала – стилизиран кукел. В спотовете се разигравата традиционни сюжети като прогонване на злото, посрещане на пролетта и пробуждането на природата.

Kukerlandia Yambol
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.