fbpx
 

Майстори от цял свят показват традиционни занаяти в Етъра

Едно от най-интересните изложения за почитателите на традиционните занаяти и ръчно направените шедьоври започва на 6-ти септември в Етъра край Габрово. До 9-ти септември ще можете да разгледате уникални произведения от цял свят и да научите повече за технологията, по която са направени. Освен български майстори в панаира ще вземат участие гости от Румъния, Сърбия, Русия, Азербайджан, Индия, Литва, Латвия, Нигерия, Пакистан, Украйна, Судан и ЮАР.

По време на изложението на територията на Етъра ще можете да видите и традиционни дейности от живота на предците ни, които днес са добре забравени. На 7-ми и 8-ми септември можете да научите как се бие масло в дървена бутилка в Балканската мандра. На 6-ти и 7-ми септември можете да видите как Пенка Николова плете с беленица (царевична шума) на чардака в къща на чаршията. Между 7-ми и 9-ти септември ще се пушат и сушат сливи. Между 6-ти и 9-ти можете да видите как се плетат кошници от повет и ракита до воденицата в комплекса.

По време на изложението е предвидена и богата фолклорна програма, която ще продължи през трите дни на панаира. Ще можете да се насладите на изпълненията на танцови клубове и вокални фолклорни състави от Горна Оряховица, село Баня, Исперих, село Копринка, село Беляковец, Севлиево, Дряново, София, Пловдив, на ансамбъл „Чинари“, както и  на чуждестранни фолклорни групи. Освен това е предвидена и майсторска надпревара. Пълната програма на събитието можете да видите на сайта на Етъра

За първи път състезанието за майстори, което се провежда всяка година, ще бъде посветено на занаята каменарство. Началото на надпреварата за голямата награда „Сребърна хлопка“, която всяка година се дава на отличника в един традционен занаят, е от 13.30 часа на 5-ти септември. Младежите, които прохождат в тънкостите на занаята ще премерят сили на следващия ден по същото време.

Etara

Между 6-ти и 30-ти септември в Етъра ще можете да разгледате изложбата на един от предишните лауреати на наградата „Сребърна хлопка“ – Стела Василева от Троян. Тя изписва икони според канона и с технологиите на дедите ни. По време на панаира ще можете да си купите и творби на съвременни автори, които правят своя модерен прочит на традиционните занаяти. Между 7-ми и 30-ти септември ще можете да разгледате и изложба за богатството на традиционните занаяти на Палестина в Кръстиниколчовия хан.

Etara
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.