fbpx
 

Върнете са назад във времето със средновековния фестивал в крепостта Червен

Едва ли има по-подходящо място за исторически възстановки на българския средновековен бит от крепостта Червен, основана преди 1 300 години, по времето на създаването на Българската държава. Затова и мястото е избрано за провеждане на Средновековен фестивал, на който ще можете да се върнете в миналото и да научите повече за бита на хората тогава. През тази година можете да посетите събитието на 26-ти и 27-ми май. Входът за фестивалът е безплатен, като единствено трябва да си купите билети за историческата забележителност.

Входният билет за крепостта струв 4 лева, за групи над 5 човека цената е по 3 лева за всеки, а за студенти и ученици левче. По време на фестивала в Червен ще заживее боен лагер, който ще е максимално автентичен и с много възможности за забавление, обещават организаторите от сдружение „Чигот“. От 10 до 18 часа посетителите ще могат да се потопят в историята, както да участват в различни игри или да изпитат уменията си в стрелба с лък.

Бойните демонстрации, които са сред най-интересните за публиката, са предвидени от 11 до 16 часа през двата дни на фестивала. Ако изберете да присъствате на събитието ще можете да разгледате и крепостта, обитавана до падането на България под османско робство през 14-ти век. Всъщност пейзажът тук може да ви се стори познат дори и да идвате за първи път. Напълно запазената триетажна кула от 14-ти век в Червен всъщност е първообраза на Балдуиновата кула, която днес се издига в търновския Царевец. Значението на Червен нараства през 13-те век, когато става център на Червенската митрополия. Разцветът на града е през 14-те век, когато територията му нараства значително до около 1 квадратен километър.

Червен бил естествено защитен и от скалите, върху които е построен и които на места достигат до височина до 100 метра. Докато се разхождате из крепостта ще видите основите на 13-те църкви, които е имал града. Можете да разгледате и феодалния замък на владетелите, който гледал към главната улица. Сградата била с формата на трапец, а стените му били дебели 1,20 -1,40 метра. В оградения му двор имало и собствена църква. В двора на замъка имало щерна, в която се събирала дъждовна вода. Такива по-малки издълбани в скалите имало на много места в крепостта.

Били предвидени и военновременни водоснабдителни съоръжения, използвани по време на отбрана. До тях се достигало по много стръмна стълба. В крепостта можете да видите и останките на жилищните сгради и работилниците, които били построени амфитеатрално около двете страни на широката около 2 метра главна улица. Повечето от домовете имали само една стая на първия етаж, а до втория се стигало по вътрешна стълба. Някои от жилищата имали глинени печки подобни на камини за отопление.

В материала са използвани и снимки от фейсбук страницата на събитието

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.