fbpx
 

Стрелба с лък и битки с коне на средновековен фестивал край Сливен

Стребла с лък, хвърлне на копия и бойни демонстрации с коне ще са само част от причините да посетите фестивала „Помни славата – Туида“ край Сливен. Средновековният фестивал ще се проведе на 14-ти и 15-ти октомври и е посветен на празника на Сливен – Димитровден. През двата дни на събитието ще се представят бит, култура, занаяти, демонстрации и военно дело от периода на Първото и Второто българско царство, обещават организаторите.

През двата фестивални дни в изградените средновековни лагери на участниците посетителите ще могат да разгледат ресконструкции на походни шатри, номадски юрти, облекла, въоръжение,  както и да видят как са живели българите по това време и с какви занаяти са изкарвали прехраната си. Официалното откриване на фестивала е от 11 часа на 14-ти октомври.

От 14 часа можете да вземете участие в състезание по източна стрелба с лък, а малко по-късно да се научите да хвърляте копие и да присъствате на турнир по средновековна фехтовка.  Освен това през двата дни на фестивала можете да проследите бойни демонстрации с коне и да присъствате на други открити уроци по средновековни изкуства.

Във възстановките в средновековната крепост Туида край Сливен ще вземат участие клубове за исторически възстановки от града домакин, София, Варна, Пазарджик, Бургас, Шумен, Велико Търново, Хасково, Свищов, Мъглиж. Организатори на фестивала са община Сливен, Късноантична и средновековна крепост Туида и сдружение „Клуб за средновековни военни изкуство – Ратина“.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.