fbpx
 

Медуза пази от проклятие Цистерната на Истанбул

Атракцията бе отворена отново за посетители след реставрация, започнала през март 2017 г.

Две глави на Медуза пазят Цистерната на Истанбул от проклятия през вековете. Уникалните склуптури отново могат да бъдат видяни от туристите, след пиключване на реставрацията на една от най-посещаваните забележителности на турския мегаполис. Обновяването на атракцията започна през март 2017 г. и е най-мащабното от издигането на Цистерната Йеребатан (Yeribatan) в средата на 6-ти век от византийския император Юстиниан I (527-565).

Атракцията се намира в историческия център на Истанбул, в непосредствена близост до другата феноменална сграда останала от времето на император Юстиниан – базиликата „Света София“. За да разгледате гората от мраморни колони и да се вгледате в очите на Медуза без риск да ослепеете трябва да платите 190 лири или около 20 лева, колкото струва входният билет за възрастни. Заради дългите години, в които цистерната не работеше е възможно да се наложите да изчакате на наглед дълга опашка, особено ако посетите атракцията в събота или неделя, когато има и повече туристи.

За да не чакате можете да си купите билет за Йеребатан и онлайн, като за туристите, които са се възползвали от достиженията на цивилизацията, опашката няма. Влизат директно през входа, заобикаляйки тълпата нетърпеливи посетители на Истанбул. Дори и да решите да си купите физически билет, не се притеснявайте, опашката върви бързо и чакането е едва 10-15 минути. Винаги можете да се възползвате и от гидовете на място, с които ще изпреварите опашката, но пък тогава цената на посещението с кратка беседа излиза около 25-30 долара или двойно и тройно по-скъпо.

Цистерната, която е построена върху базилика, е с гигантски размери. Сравнение можете да направите ако сте посетили и близките две цистерни на Истанбул – цистерната на Теодосий, която е по-малка, но пък на колоните се пожектира 3D maping show с картини от турската история, както и цистерната Бинбирдирек (в превод – 1001 колони), която ще ви очарова с интимността, колоните с подписи на строителите и липсата на туристи. И трите се намират на около 5-10 минути пешеходно разстояние една от друга. Но да се върнем на Йеребатан. Тя заема правоъгълна площ с дължина от 140 метра и ширина 70 метра или общо 9800 кв. м. Капацитетът й за съхранение на вода, каквато всъщност е целта на цистерната – да осигури пресни питейни запаси на населението на Константинопол, е 100 000 тона.

yerebatan cistern

В цистерната се издигат 336 колони с височина от по 9 метра. Те са построени точно на 4,80 метра една от друга, а феноменалните пасажи и арки, които се отразяват във водата на пода и до днес дивят туристите с красотата си. Предполага се, че колоните всъщност са събрани от различни, по-древни сгради, като повечето се състоят от едно парче мрамор, а други – от две, които са съединени. Затова и капителите на колоните се различават едни от други. След завземането на Константинопол от османците, водата известно веме е използвана и за нуждите на двореца Топкапъ, в който живеели турските султани със семействата, харемите и прислугата си.

Безспорно най-впечатляващи в цистерната обаче са двете колони с постаменти – глави на Медуза. За да пазят сградата от зли очи и беди, а водата – прясна главите на Медуза са поставени съответно обърната наобратно и полегнала настрани. Туристите, които вярват в поверието, че за да се върнат на дадено място и то да им донесе късмет, хвърлят монети около главите на горгоните.

Според легендата Медуза е една от трите горгони, женското чудовище от подземния свят в гръцката митология. Тя имала сили да превърне всеки, който я погледне в очите в камък. Преди да се превърне в чудовище обаче Медуза била девойка, която се гордеела с черните си очи, дълга коса и красиво тяло. Влюбила се в сина на Персей, който обаче бил мишена на любовните въжделения и на богинята Атина. За да срази конкуренцията Атина превърнала косите на Медуза в змии. И впоследствие именно Персей отрязал главата на Медуза, за да използва вкаменяващата й сила срещу своите врагове.

Цистерната Йерибатан е и „актор“ във филмови блокбастъри. Мястото е избрано за заснемане на част от сцените във фирма от поредицата за Джеймс Бонд „От Русия с любов“. Както и в по-съвременната лента „Ангели и демони“ – екранизация на романа на Дан Браун „Шестото клеймо“. При обновяването й са поставени и различни склуптури и арт инсталации, които правят и преживяването различно. 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.