fbpx
 

Горгона Медуза пази вила Армира 2000 години

Образът на Горгона Медуза запазва за вековете античната римска вила Армира близо 2 000 години. Най-богатият частен дворец от римско време и днес смайва с уникалната си украса от мраморни капители и мозайки. Вила Армира се намира само на 1,5 километра от Ивайловград, прочут не само с културното си наследство, но и с пивките червени вина. Вилата е построена през 1-ви век след Христа. Първият й владетел бил тракийски цар.

Дворецът се разпростира на площ от 3 600 кв. км. Къщата е била на 2 етажа и е имала 22 различни и богато украсени помещения. В самия център на първия етаж бил разположен басейн с дълбочина 1,60 метра и размери 7 на 11 метра. Дъното му било покрито с мозайка, а стените с бял мрамор. Украсен е с мраморни глави на медузи, като митичните същества трябвало да пазят дома и обитателите му от злини. Главата на Медуза посрещала посетителите и гледайки ги от мозайката на пода.

Подът на околните помещения, както могат да видят и днес посетителите на античната вила, са украсени с мозайки с флорални и геометрични мотиви. Сред повтарящите се символи е свастиката – символ, който се очаквало да доведе богатство и просперитет в дома. Безспорно най-интересната мозайка обаче е тази с изображенията на собственика и двете му деца – момче и момиче. Тя се намирала в спалнята на богатото семейство.

На първия етаж били още залата за пиршества, приемната на  господаря, още спални, баня по римски образец и други жилищни  помещения. Вторият етаж бил запазен за още спални и работните помещени на жените. Вилата се отоплявала от подво отопление. Подът бил повдигнат върху равноотдалечени  керамични тръби, между които циркулирал топъл въздух от специално изградени за целта пещи.

Цената на билета, за да разгледате уникалните мозайки и украси на вила Армира е 5 лева. Като учащи и пенсионери плащат по 3 лева. Ако решите да чуете и екскурзоводски разказ за миналото на това уникално място трябва да платите още 5 лв.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.