fbpx
 

Посрещнете изгрева над Хималаите

Да посрещнеш изгрева над планинската верига с най-високи върхове – Хималаите. Струва ви се като мисия невъзможна, защото не сте планинар, не сте професионален алпинист и си мислите, че тази красота е недостижима и ще си остане несбъднат блян? Нищо подобно. Изгревът над Хималаите за щастие е достъпен и за „обикновени“ туристи и пътешественици, които имат възможност и желание да си подарят приключението Непал. И ако има фирма, на която бих се доверила за подобно приключение, определено е Никона

Причините са няколко – досега всичките ми пътувания с тях са завършвали щастливо, организацията им е перфектна, маршрутите добре подбрани, вижда се максимум от дестинацията, а на всичкото отгоре няма да ви зарежат в труден моментТук само ще вметна как точно 5 дни преди пътуване с тях се оказах с отказана виза и хората от агенцията лично ме придружиха до интервю, което междувременно ми организираха в посолството, и направиха всичко възможно, за да осъществя мечтата си. Успешно.

При друго пътуване с тях обърках датите и изпуснах самолета. Да не си мислите, че се провали дестинацията ми? Еми, не. Осъществих и това пътуване. В рамките на час ми намериха втори полет, който платих на суперизгодна цена, като междувременно успяха да ми запазят и обратния полет. (Практиката на авиокомпаниите е ако не се явиш на първия полет, автоматично губиш и обратния). Та с две думи – много проверена фирма, която препоръчвам не само за това пътуване. Но да се върнем в Непал.

Естествено пътешествието в тази мистична държава започва от Катманду и пъстрите му пазари, храмове, площади и паметници, част от които са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Или както казват местните – храмовете, боговете и легендите в Катманду са колкото са и хората в непалската столица. А всевиждащите очи на Буда ви следят отвсякъде. Една от най-изумителните панорами в Непал обаче е курортът Нагаркот, от който се открива феноменална гледка към изгрева над Хималаите или поне над 8 от 13-те им планински вериги. Старата столица Бактапур ще ви върне векове назад във времето, тъй като градът е запазил автентичния си облик и неслучайно е и в списъка на ЮНЕСКО. Наблизо се намира и свещения храм Пашупатинат, на брега на река Багмати, който е един от най-древните хиндуистки храмове и е известен с фалическия символ на бог Шива лингам.

Сред задължителните преживявания в Непал е още полет при изгрев слънце над Еверест с панорамен самолет, фото сафари в защитения от ЮНЕСКО бивш ловен резерват на непалските крале Читван, където при късмет можете да видите кралски бенгалски тигър, диви слонове, леопарди, антилопи, раирана хиена, бизони, елени, маймуни, брониран индийски носорог, крокодили, делфини и стотици различни птички, сред които и ориенталска птица носорог, райска мухоловка, плешив щъркел. Както и да видите отблизо крокодилът гавиал, който според учените си е жив динозавър, защото не се е променил през вековете Емоциите не спират до тук,защото ще имате шанса да гостувате и на местни хора от местния етнос тару, както и да плавате с кану сред джунглата. И да се насалдите на местния племенен танц тару. Или само за ден да се потопите от подножието на гигантите на Хималаите директно в джунглата, да се насладите на трите върха с името Анапурна, да посетите водопади, пещери. А за да се отърсите от емоциите на връщане спирате два дни в Дубай. А ако и на вас ви се е приходило на това невероятно пътешествие, току виж се срещнем скоро.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.