fbpx
 

Мегалит крие тайните си 4000 години край Бузовград

Мистичен мегалит до Бузовград и до днес крие тайните си, 4000 години след като се предполага че е създаден от човешка ръка.  Вратата на Богинята майка, както наричат скалния прозорец, е сътворен близо две хилядолетия преди Христа. От народ, който е живял по българските земи преди траките. По-късно обаче той бил използван за ритуални цели от един от най-многобройните народи на земята според Херодот.

Има различни теории за това защо е възникнала мегалитната структура. Факт е обаче че по време на лятното равноденствие на 21-ви юни през скални прозорец край село Бузовград, Казанлъшко преминават слънчевите лъчи на залеза. И тъй като според вярванията на траките залезът символизира света на мъртвите, се предполага, че мегалитът е бил своеобразна порта между световете. Още повече, че според легендите траките се радвали когато някой умира, защото за тях тогава започвал истинския живот в отвъдното, а пребиваването на земята било наказание.

Затова и една от теориите е, че мегалитът е бил използван за погребения на тракийски аристократи. Или за наблюдение на звездите. Или като място, от което е можело да се подават сигнали при нужда до отсрещните върхове на Стара Планина. От мегалита се е разкривала и гледка към столицата на одрисите Севтополис, която днес е потопена под водите на язовир Копринка, а малкото запазени артефакти от града могат да се видят в Историческия музей на град Казанлък.

Според друга научна теория мегалитът е използван като календар, който е помагал на траките по-лесно да организират живота си. В близост до скалната врата има и няколко причудливи камъка наречени „мъжки“ заради формата си на фалос. На 15-на минути пеша се намират и руините на крепостта Бузово кале.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.