fbpx
 

В Мелник търсят най-доброто местно вино

Най-доброто местно вино ще бъде избрано в Мелник по време на традиционния фестивал „Златен грозд“. През 2019-та година той ще се проведе между 8 и 10 февруари. Участниците в конкурса за най-добър гроздов елексир ще могат да се състезават в две категории – „Мелнишка лоза“ и „Букет“. Кандидатите ще трябва да оставят по два литра от миналогодишната си реколта в кметството на Мелник за оценяване до 8 февруари.

melnik

Според легендата, въпреки че не е известен като почитател на България, фен на местното прочуто вино от сорта „мелнишка лоза“ бил британският политик Уинстън Чърчил. Всяка година той си поръчвал стотици литри от местни производители и кашоните с бутилки отпътували за Велиобритания, където били дегустирани от министър-председателя и неговите сътрапезници.

melnik

По време на фестивала със сигурност от местния сорт можете да опитате и вие. Празникът ще включва и богата фолклорна програма от регионални и гостуващи самодейни състави. Сред специалните гости на осмото издание на „Златен грозд“ са мъжката фолклорна група „Огражденска четворка“, както и талантливите Светла Дукатева и Цветелина Веселинова.

melnik
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.