fbpx
 

Опитайте пъпешова ракия в Двореца в Балчик

Едно от най-романтичните места, които можете да посетите в България е Дворецът в Балчик. „Тихо гнездо“, както е наречена всъщност лятната кралска резиденция, е построена от румънската кралица Мария. Тя се влюбила в красивото място край морето на Балчик, откупила градините и водениците на местните хора и построила на тяхно място летния си дворец. Италианските архитекти, които били наети да направят дизайна на мястото, слели двореца с магическата природа наоколо, като че ли той винаги е бил част от нея. Паркът край Двореца пък е дело на цветар от Швейцария. Изминалият век направил различните цветя, дървета и кактуси толкова вълшебни, че днес на мястото на някогашния кралски парк се намира Ботаническа градина. 

В нея можете да разгледате над 2000 различни растения. Но определно най-известна е колекцията от гигантски кактуси, която е втора по рода си в Европа, след тази в Княжество Монако. Цената за посещение на Двореца и Ботаническата градина е 14 лева, като билетите се купуват по отделно, на две каси. Докато през лятото можете да се радвате на разнообразието от розови храсти, именно краят на април е най-подходящото време да си направите снимки с невероятни лалета и теменужки на фона на морето.

melon brandy balchik palace

Има и още една причина да посетите Двореца освен да се насладите на феерията от цветя и приказни гледки. Кралската приемна в „Тихо гнездо“ днес е дом и на магазин и дегустационна на бутикова винарна. В „Royal Wine Cellar “ можете да опитате много специфични и необичайни напитки. Препоръчваме ви пъпешовата ракия.  Можете да избирате между два вида – с или без мед. Не си тръгвайте докато не пробвате и по глътка от ракията от тиква, „снежното“ вино, смокиновото вино или мерлото от малини. 

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.