fbpx
 

Търговец от Пловдив построил отделна къща за парите си

Представяте ли си колко трябва да си богат, за да се наложи да построиш отделна къща само за спестяванията си вместо просто да ги прибереш в сейф? Ако искате да се запознаете с историята на Степан Хиндлиян и да разгледате дома на богатия като арабски шейх търговец, посетете Пловдив. Докато се дивите на изключително богата украса на Хиндиляновата къща можете да обиколите и света. Търговецът от арменски произход пожелал да изпишат дома му със сцени от забележителностите, които видял по време на многобройните си пътувания.

Така че можете да видите на стените и типичните алафранги / декоративни ниши в стената/ картини от Венеция, Санкт Петербург, Лисабон, Атина, Стокхолм и дори на едно от изгубените чудеса на света – Александрийския фар. Според една от историите, които се разказват, Хиндлиян дори не било истинското име на търговеца от арменски произход. Фамилията си той получил, защото търгувал с далечна Индия.

Първото нещо, което ще видите влизайки в двора на къщата е по-малката постройка в ляво. Тази отделна сграда всъщност е къщата, в която търговецът оставял парите си, преди да се прибере у дома. Хиндлиян бил толкова богат, че дори в една от стаите си направил чешма, от която по всяко време потичало розова вода. Още пристъпвайки прага на възрожденската къща  ще бъдете смаяни от дърворезба, апликации и украса.

Друго уникално нещо в къщата на търговеца била банята с отделни кранове за течащата топла и студена вода, което по това време било изключителна рядкост. Приличната на хамам стая се отоплявала с ретро „подово отопление“. Под нея минавали тръби с торещ въздух. Докато сте в хола на втория етаж пък сякаш можете да чуете глъчката и музиката от големите тържества, които се организирали в дома на търговеца.

Строената през 30-те години на 19-ти век къща днес е превърната в музей. Ако пък се влюбите във възрожденската атмосфера ви препоръчваме да отседнете в хотел „Хеброс“ в Стария град. Мястото също е било къща на богат пловдивски търговец, а автентичните мебели правят атмосферата неповторима. Дори без да споменаваме вкусната храна.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.