fbpx
 

Публикуваха документите за 10-те милиона лева за туроператорите

Пакетът с документи за кандидатстване за финансова помощ на обща стойност 10 млн. лв. за туропреатори и туристически агенти е публикуван от Министерство на туризма. Компаниите ще имат поне пет дни да се запознаят с изискванията, на които трябва да отговорят, за да получат част от средствата. След което ще имат и още минимум 5 дни, за да подадат документи.

При разпределяне на сумата няма да има значение кой е подал първи и кой последен документи, стига те да са попълнени в срок. Самите 10 млн. лв. ще бъдат разпределени пропорционално на кандидатстващите фирми.

Документите могат да бъдат разгледани на адрес https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/opik-2014-2020/podkrepa-za-msp-ot-turisticheskiya-sektor-za-preodolyavane-na

Към момента няма да бъдат приемани коментари, бележки и предложения по съдържанието на документите. Допустими ще бъдат разходи, извършени за покриване на текущите нужди на кандидатите и за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на  предоставяната туроператорска/турагентска услуга. Те задължително трябва да бъдат извършени след 01.02.2020 г. и до крайната дата на изпълнение на проекта.

Проектните предложения ще бъдат подавани и оценявани чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020).

По отношение на бюджета по проектите всеки от кандидатите трябва да заяви в проектното си предложение стойност до 10% от общия си оборот за 2019 г., но не повече от прага на de minimis от 200 000 евро или 391 166 лв.

Сред изискванията още е туроператорската или агентска дейност да е основна за предприятието, а то да няма задължения към хазната повече от 1 на сто от оборота за предходната финансова година, но до 50 000 лв.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.