fbpx
 

Нови указания: И минералните басейни ще работят, но без спа

Само ден, след като указа на бранша, че минералните басейни не трябва да работят като мярка за неразпространение на коронавируса, от Министерство на туризма публикуваха окончателните си препоръки, които са променени след съгласуване с бранша. От текста става ясно, че самостоятелните басейни, включително и минералните такива ще могат да работят през това лято, но без спа съоръженията към тях. В указанията е запазено и изискването персоналът край басейна да следи дали туристите спазват дистанция помежду си докато плуват или събират тен в и край басейна. Как социалната дистанция от 1,5 метра между гостите ще се запази в басейните не става ясно от указанията. И отново е записано, че туристите трябва да дезинфекцират ръцете си преди присъединяване към общи дейности за забавление, които отново се организират при спазвайки социалната дистанция.

Освен това от текста става ясно, че до втора заповед на министъра на здравеопазването в вътрешните басейни и детски центрове в хотелите ще останат затворени, за да се предотврати струването на хора. Мярката е валидна и за дискотеките. Остава изисквануто хотелите да осигурят с 10 на сто повече маски, отколкото са евентуалните им клиенти при пълен капацитет, който ще функционира и да раздават такива безплатно на посетителите. Всеки гост ще намира в стаята си една маска и един чифт еднократни ръкавици.

Хотелите ще трябва да се снабдят и с „достатъчно термометри“, които да се ползват от персонал и туристи при нужда. Ще трябва да се приемат предварително и процедури как ще се реагира в случай на заразени гости, както и да се осигури стая, в която те да бъдат изолирани при нужда. На рецепцията трябва да бъде поставен надпис колко хора максимално могат да бъдат настанени в хотела.

reception hotel

Гостите ще бъдат регистрирани максимум по двама, като освен това в хотелите ще се спазва задължителната социална дистанция от 1,5 метра.Ще има и правила за максимален брой гости, които да ползват едновременно асансьорите. Ще се насърчава електронното плащане вместо това с пари в брой. Дезинфекцията на общите помещения ще става минимум веднъж на час, а на рецепцията – след всеки гост. Спалното бельо в хотела да се пере на минимална температура от 60 градуса, с добавяне на допълнителен дезинфектант, съветват от Министерство на туризма. В същото време в приложението към указанията остава препоръката да се пере минимум 20 минути при температура от 90 градуса, а при по-ниска температура да се добавят дезинфектанти.

hotel

Остава изискването служителите да следят гостите за евентуални признаци на заболяване и да докладват на ръководството. Гостите ще бъдат насърчавани да си мият ръцете, става ясно още от указанията. От новите текстове става ясно, че все пак в хотелите ще има машини за кафе и за вода за общо ползване, но те трябва да се почистват и дезинфeкцират „след всяко обслужване“.

Традиционният „ол инклузив“ ще бъде заменен от вариант, при който гостите избират от бюфета, но порциите им се окомплектоват от персонала и при задължителна преграда между гостите и храната. В ресторантите, чиито само открити части ще работят, ще може да се поръчва и от меню за деня или предварително избрани ястия. Конференции и събития ще се провеждат само на открито.

hotel

Гостите и персоналът ще трябва да пазят дистанция от минимум два метра, което се предполага, че няма да е валидно при сервиране на храната и напитките. В указанията е записано, че стаите и всички общи части се почистват и дезинфекцират старателно, но не се посочва колко време след напускане на госта стаята се отдава повторно под наем. Това ще зависи от плана на хотела, докато в съседна Турция например изискването е за 12 часа без турист в стаята.

В случай, че някой от туристите има ясни признаци, че е заразен с COVID-19, тогава персоналът го снабдява с маска, отделя го от останалите гости и вика лекар, по възможност в предварително обособена за целта стая. Определя се лице от хотела, което се грижи за туриста, докато пристигнат представителите на здравните служби.

hotel
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.