fbpx
 

Без минерални басейни през това лято

Според препоръките за отваряне на хотелите след извънредното положение, изготвени от Министерство на туризма, през това лято ще работят единствено открити басейни, които обаче не ползват минерална вода. Това е записано в предварителен вариант на документ, изпратен за съгласуване с бранша. Според указанията откритите басейни ще трябва да имат съдържание на хлор от 0,4-0,5 милиграма на литър. Преди влизане в басейна всеки гост ще трябва да дезинфикцира ръцете си, пише в проекта. Анимационните дейности в курортите също ще се провеждат само на открито, при това е задължителна дистанцията между отделните гости.

Според указанията на Министерство на туризма хигиената в местата за настаняване трябва да е завишена, като внимателно след всеки гост се почистват основно стаите и се обръща особено внимание на контактните повърхности. Но няма задължително изискване за определен период от напускане на един гост и настаняване на следващ. За сметка на това тоалетната в общите части, предвидени за ползване от всички гости, ще трябва да се почистват и дезинфекцират след всеки клиент.

Препоръчва се да не се използват сешоари, а климатиците да бъдат почиствани основно. Помещенията да се проветряват при всяка възможност, в обекта да се осигурят дезинфектанти, а на всеки гост да бъдат предоставени по една маски и един брой защитни ръкавици. Хотелите ще трябва да имат постоянна наличност на маски с 10 на сто повече спрямо настанените гости.

Освен това всеки хотел ще трябва да изготви план за опериране и да определи какъв брой клиенти ще посреща, така че да гарантира дистанцията. Трябва да се обособят и карантинни помещения, а персоналът ще трябва да следи за признаци на заболяване у гостите.

hotel

В ресторантите и заведенията няма да кафе машини или други уреди за самообслужване и „ол инклузив“ в досегашния му вид. Храната ще се сервира по предварителна заявка или от бюфет, до който достъп за окомплектоване на порциите има само персонала. На масите няма да се настаняват повече от 4 души, ако не се от едно семейство и те ще са отдалечени една от друга. Препоръчва се и в заведенията на хотелите да не се сервират храна и напитки на външни посетители.

hotel

Прането според едно от указанията трябва да се извършва при 60 градуса, но в друг текст от същия документ става ясно, че температурата на изпиране трябва да става за минимум 20 минути при температура от 90 градуса. Персоналът в хотелите ще бъде инструкстиран да си мие често ръцете, да дезинфекцира редовно и да спазва предвидените препоръки. При заразен турист ще има процедури за реакция, които включват уведомление на здравните служби, карантиниране в предвидено за целта помещение и дезенфикциране на местата, в които гостът е пребивавал по-дълго, като изключение може да се прави за общите части и коридори, които той не е ползвал или е пребивавал рядко, пише още в указанията.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.