fbpx
 

Откриват паметник на Макгахан в София

Паметник на легендарния американски журналист Джанюариъс Макгахан ще бъде открит в София на 12 юни. Военният кореспондент променя политиката на Великите сили за бъдещето на тогавашна България и Османската империя и по този начин донякъде решава хода на Руско-Турската освободителна война. Репортажите му от страната ни веднага след Априлското въстание и зверствата, за кото разказва променят политиката на Великобритания и тя не се включва във войната.

За разлика от самия Макгахан, който се записва доброволец и в последствие умира за свободата ни дни преди да навърши 34 години, след като се заразява от тиф на фронта. Паметникът на Макгахан в София ще бъде издигнат за 173-та годишнина от рождението на американския журналист от ирландски произход. Той ще се издига на улицата в столицата, която носи името му.

 

За церемонията у нас ще пристигнат 16 наследници на Макгахан от САЩ. Всички те са наследници от сина му Пол. Освен това правнуците на журналиста ще направят и обиколка на страната ни по стъпките на именития си предшественик. Те ще посетят Вършец,Елена, Плевен и панорамата, Трявна, „Етъра“ край Габрово, връх Шипка и храм-паметника „Рождество Христово“. След това пътуването им ще продължи към Велико Търново. В града ще посетят крепостта „Царевец“. Обиколката продължава към Ахелой, Несебър, Поморие, замъка „Влюбен във вятъра“ край Равадиново, Пловдив, Перущица, Батак и София.

Посещението на наследниците на Макгахан, изработването и поставянето на монумента се организира от фондация „Ние, българите по света“ и председателят й Михаил Томов. От фондацията се надяват и журналистът да бъде награден посмъртно с орден „Стара планина“ I степен, а събитието да мине под патронажа на президента Румен Радев. От фондацията планират да изработят и поставят и втори паметник на Макгахан, но в града с най-голяма българска диаспора в чужбина – Чикаго. Догодина, когато България празнува 140 години от освобождението си, се навършват и 140 години от смъртта на журналиста. През 2015 г. фондацията вече е подарила и издигнала в американския град и монумент на Васил Левски.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.